Za prácou do Anglicka: Imigračná politika Británie potrebuje pritvrdiť, hlása Cameron

, portfolio Foto:SITA

Ešte viac sprísniť reguláciu sociálnej starostlivosti pre pracujúcich z iných krajín Európskej únie, dosiahnuté výsledky ešte nie sú dostatočné. Myslí si britský premiér David Cameron.

David Cameron v týchto týždňoch pomocou cyklu prednášok predstavil vládny program konzervatívnej strany pre povolebné legislatívne obdobie od mája. Počas svojho vystúpenia na východe Anglicka v meste Ipswich vyhlásil, že cieľom konzervatívcov je dosiahnuť plnú zamestnanosť, ale to vyžaduje vhodnú kontrolu imigrantov. Podľa Camerona je potrebné vybudovať "robustný" systém, ktorý by mal byť navrhnutý tak, aby zabránil občanom z partnerských štátov EÚ zneužívať britský sociálny systém.

V tomto smere nastalo "mierne zlepšenie, ale nie také, aké by som chcem," dodal Cameron. Počet migrantov z krajín mimo krajín EÚ sa znížil, ale počet prisťahovalcov z EÚ stúpol, čiastočne aj preto, že britská ekonomika vytvorila mnoho nových pracovných miest, povedal britský premiér.

Cameron vyhlásil, že ak aj po voľbách vypísaných na 7. mája, bude naďalej na poste britského premiéra, jeho vláda zavedie "najvyššie mysliteľné" kontroly v sociálnom zabezpečení pre zahraničných pracovníkov prichádzajúcich z krajín v EÚ.

Premiér vyzdvihol zo svojho už dávnejšie predstaveného plánu, že tí prisťahovalci z EÚ, ktorí si začínajú hľadať prácu vo Veľkej Británii až po príchode do krajiny, v budúcnosti nemôžu počítať s podporou v nezamestnanosti počas hľadania si zamestnania. Tí, čo si do šiestich mesiacov nedokážu nájsť zamestnanie musia krajinu opustiť. A tí, čo si prácu našli, musia odpracovať štyri roky počas ktorých pravidelne platia príspevky na sociálne zabezpečenie. Až potom by mohli využiť celý rad sociálnych výhod spojených so stratou zamestnania.

Navyše tí zahraniční pracovníci z EÚ, ktorí prichádzajú do Británie bez svojich rodín, nebudú môcť v budúcnosti požiadať o rodinné prídavky ani  ďalšie dávky na deti, ktoré žijú v iných krajinách EÚ. Ak by chceli tento nárok uplatniť, musí celá rodina bývať v Británii. "Už nebude možné, aby si zamestnanec vyzdvihol britské rodinné prídavky a poslal ich domov rodine," zdôraznil vo svojom prejave predseda britskej vlády.

Cameron už pred dvoma rokmi oznámil, že v prípade, ak konzervatívna strana bude aj naďalej vládnuť po tohtoročných parlamentných voľbách, najneskôr v roku 2017 vypíšu referendum o britskom členstve v Európskej únii, ale do tej doby chce vláda opätovne prerokovať s Bruselom vzťahy medzi Veľkou Britániou a EÚ. Plánované rokovania by mali byť zamerané na radikálnejšie sprísnenie imigračných pravidiel pre zamestnancov z krajín EÚ, britskí voliči sa na základe výsledku týchto rokovaní budú môcť rozhodnúť, či by chceli svoju krajinu vidieť aj naďalej v EÚ alebo radšej mimo nej.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy