MMF znížil svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky

Globálna ekonomika porastie pomalšie, než sa očakávalo. Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej aktualizácii vyhliadok svetovej ekonomiky znížil rastovú prognózu pre tento rok. Fond vyzval vlády a centrálne banky, aby na podporu rastu realizovali akomodatívnu menovú politiku a štrukturálne reformy. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA a MMF.

MMF predpovedá, že tempo rastu globálnej ekonomiky sa v roku 2015 zrýchli na 3,5 % a v roku 2016 na 3,7 % z 3,3 % vlani. To znamená, že fond znížil svoju prognózu rastu o 0,3 percentuálne body pre prebiehajúci rovnako ako aj pre budúci rok.

"Rast podporujú nové faktory, ako je pokles cien ropy, ale aj oslabenie eura a jenu. Avšak sú viac než kompenzované pretrvávajúco negatívnymi silami, ako sú nemiznúce dedičstvo krízy a znížený rastový potenciál v mnohých krajinách," uviedol hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard.

Fond radí, aby sa v rozvinutých ekonomikách pokračovalo v akomodatívnych menových politikách, a tým sa vyhli nárastu reálnych úrokových sadzieb, keďže zlacnenie ropy zvýšilo riziko deflácie. Ak centrálne banky už viac nemôžu znížiť úrokové sadzby, MMF odporúča realizovať akomodatívnu menovú politiku "prostredníctvom iných prostriedkov".
MMF znížil svoju predpoveď tempa rastu eurozóny v tomto roku o 0,2 percentuálneho bodu na 1,2 %. V roku 2016 by sa rast mal zrýchliť na 1,4 %, čo je o 0,3 percentuálneho bodu menej, ako sa doteraz očakávalo. Vlani sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny zvýšil o 0,8 %.

Spomedzi krajín eurozóny fond zlepšil (o 0,3 percentuálneho bodu viac ako v predchádzajúcej prognóze) vyhliadky len pre španielsku ekonomiku, ktorej rast by sa mal tento rok zrýchliť na 2 % z 1,4 % vlani. Nemecká ekonomika má tento rok vzrásť o 1,3 % (-0,2 bodu) a v roku 2016 o 1,5 % (-0,3 bodu). MMF výrazne zhoršil predpoveď pre Taliansko. V tomto roku počíta so zvýšením HDP o 0,4 % a v budúcom roku o 0,8 %. Predpovede pre oba roky boli znížené o 0,5 percentuálneho bodu.

Fond upozornil, že eurozónu rovnako ako Japonsko ohrozuje stagnácia a nízka inflácia. Japonská ekonomika by podľa aktuálnej prognózy mala vzrásť v tomto roku o 0,6 % a na budúci rok o 0,8 %. To znamená, že MMF skresal svoje očakávania o 0,2, respektíve 0,1 percentuálneho bodu.

Jediným pozitívnym zábleskom v rámci inak pesimistických vyhliadok pre rozvinuté ekonomiky sú Spojené štáty. MMF zvýšil svoju prognózu rastu najväčšej svetovej ekonomiky v tomto roku z 3,1 % na 3,6 % a pre budúci rok z 3 % na 3,3 %. Rýchlejší rast v USA kompenzuje slabé vyhliadky ekonomiky eurozóny.

Medzi riziká ohrozujúce globálnu ekonomiku patrí volatilita na finančných trhoch, predovšetkým v rozvíjajúcich sa krajinách, kde nízke ceny ropy znižujú odolnosť ekonomík predovšetkým exportérov čierneho zlata. MMF z dôvodu vývoja na ropnom trhu výrazne znížil prognózy rastu pre Rusko, Nigériu a Saudskú Arábiu.

Fond tiež počíta so spomalením rastu Číny, čo súvisí s tým, že vláda sa rozhodla riešiť nerovnováhy v ekonomike a snaží sa ju preorientovať smerom k spotrebe. Tempo rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa má tento rok spomaliť na 6,8 % a v roku 2016 na 6,3 % zo 7,4 % vlani. To znamená, že MMF znížil svoje očakávania pre Čínu o 0,3, respektíve 0,5 percentuálneho bodu. Fond tiež skresal prognózy rastu Brazílie a Indie.

Súvisiace články

Aktuálne správy