Európske akciové trhy na sedemročnom maxime, vďaka centrálnej banke

, ČTK Foto: SITA

Európske akciové trhy na začiatku nového týždňa stúpli a počas pondelka sa dostali až na sedemročné maximum. Švajčiarske akcie v pondelok čiastočne dohnali straty, ktoré utrpeli po štvrtkovom rozhodnutí centrálnej banky tejto krajiny zrušiť limit kurzu domácej meny voči euru.

Západoeurópsky index FTSEurofirst 300 sa počas obchodovania vyšvihol až na 1418,11 bodu, najviac od začiatku roka 2008. Zisky ale krátko pred koncom obchodovania zmiernili a v závere obchodovania posilnili o 0,2 percenta na 1409,92 bodu.

 Akcie švajčiarskej banky Julius Baer stúpli o takmer šesť percent a patrili k najziskovejším z väčších európskych titulov. Banka oznámila, že po tom, čo švajčiarska centrálna banka vo štvrtok zrušila tri roky starý limit kurzu švajčiarskeho franku k euru, neutrpela žiadne straty. Švajčiarsky akciový index SMI uzavrel pondelkové obchodovanie so ziskom 3,2 percenta po tom, čo v uplynulom týždni po nečakanom rozhodnutí domácej centrálnej banky zmazal 13 percent.

Výrazný nárast medzi ôsmimi a 14 percentami v pondelok zaznamenali talianske banky Popolare Milano, Banca Popolare dell'Emilia Romagna, Banco Popolare a UBI. Dôvodom bol návrh vládneho výnosu na zrušenie pravidla, ktoré dáva každému akcionárovi práve jeden hlas bez ohľadu na veľkosť jeho podielu.

Európskym akciám v pondelok v raste pomáhalo aj očakávanie, že Európska centrálna banka začne nakupovať štátne dlhopisy. Tieto predpoklady znižujú výnosy týchto dlhopisov a nútia niektorých investorov kupovať aktíva s väčšou mierou rizika, ako sú akcie.

Vedenie ECB bude o ďalšom vývoji menovej politiky v eurozóne rokovať vo štvrtok. Analytici očakávajú, že ECB oznámi plán nákupov štátnych dlhopisov v objeme okolo 500 až 600 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy