Nemci majú prvýkrát od roku 2009 pocit, že v krajine je deflácia

Podľa prieskumu UniCreditu si obyvatelia Nemecka myslia, že ceny v ich krajine v decembri klesli o 1,2 %, v skutočnosti medziročne o 0,1 % stúpli. Podľa ekonóma banky by to malo podporiť spotrebu.

Prvýkrát od kulminácie globálnej finančnej krízy z roku 2009 majú obyvatelia Nemecka pocit, že v ich krajine je deflácia. Vyplýva to z prieskumu banky UniCredit, ktorého výsledky zverejnila v pondelok. Podľa ekonómov by tento pocit obyvateľov mohol podporiť súkromnú spotrebu v najbližších mesiacoch. Medziročná inflácia v Nemecku bola v decembri podľa harmonizovaného indexu Európskej únie na úrovni 0,1 %. Podľa prieskumu UniCreditu však Nemci majú pocit, že celková cenová hladina v ich krajine o 1,2 % klesla.

Andreas Rees, ekonóm UniCredit, povedal, že obyvatelia Nemecka mali pocit, že klesla celková cenová hladina, v dôsledku zlacnenia pohonných hmôt. Tento pocit podporilo aj zlacnenie potravín. Podľa Reesa tento pocit by mal pomôcť nemeckej ekonomike, ktorá v roku 2014 vzrástla o 1,5 %. „Ľudia budú viac utrácať a to spoločne s rekordnou zamestnanosťou a rastúcimi mzdami vytvára veľmi dobré podmienky pre to, aby spotreba zostala v tomto roku hlavným motorom ekonomického rastu,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy