Wiedeking pred súdom: Zatiaľ nikto nezarobil toľko, ako bývalý šéf Porsche

, Spiegel;TASR Fot: SITA

V Nemecku žiadny iný manažér nezarobil za rok toľko ako Wendelin Wiedeking. Bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Porsche si vo fiškálnom roku 2007/08 na účet pripísal celkovo 100 600 000 eur. Je tak prvý, kto v Nemecku prekročil hranicu 100 miliónov, informoval Der Spiegel.

Wiedeking čelí žalobe, prokurátor ho obvinil z manipulácie trhu. V 241 stranovom spise sa napríklad dočítame, že Wiedeking dostával fixný plat vo výške dva milióny eur a k tomu bonus 500 000 eur. K tomu podiel zo zisku vo výške 98 079 669.93 v tomto finančnom roku. Zisky siahajú až do roku 1992, kedy Wiedeking stál na čele Porsche. Výrobca športových vozidiel sa dostal do existenčných problémov a banky boli pripravené na navýšenie kapitálu. Wiedeking vtedy ponúkol spoločnosti finančnú pomoc, na oplátku mu majiteľ Porsche navrhol podiel na zisku. V troch prípadoch medzi rokmi 2005 a 2008 tieto zisky dosiahli podľa obžaloby približne 188 000 000 eur.

Nemecké úrady otvorili nové vyšetrovanie, ktoré súvisí s neúspešnou akvizíciou koncernu Volkswagen spred šiestich rokov. Postup nemeckých úradov môže mať nemalé finančné dôsledky pre Porsche Holding SE, ktorá v automobilke Porsche vlastní podiel takmer 51 %. Ak dôjde k odsúdeniu, bude môcť Krajinský súd Stuttgart požadovať pokutu.

Prokuratúra Wiedekingovi vytýka, že úmyselne oklamal akcionárov, keď v roku 2008 oficiálne poprel snahu prevziať VW. V dôsledku poklesu kurzu akcií VW ich vtedy investori predali takmer za nič a neskôr ich museli nakupovať oveľa drahšie. Ak sa ukáže, že manažment zamlčaním dôležitej informácie získal pre Porsche ekonomické výhody, hrozí mu pokuta až do výšky 10 miliónov eur.

Zatiaľ však nie je isté, či je zamlčanie predajných opcií trestné. Samotný holding tvrdí, že podľa vtedajších pravidiel neboli povinní zverejniť informácie o týchto opciách. Napriek tomu je možné, že firma sa pokute nevyhne, pretože manažéri konali protiprávne.

Akcionári a investori zažalovali Porsche Holding na viacerých súdoch. Keďže sa cítili oklamaní, žiadali odškodné v celkovej výške 5,5 miliardy eur. Podľa informácií nemenovaného investičného fondu mal holding využitím opcií v roku 2008 zarobiť vyše 5 miliárd eur. Žalobcovia nateraz zaujali vyčkávacie stanovisko a sledujú vývoj procesu proti Wiedekingovi.

Wiedeking bol aktívny aj ako podnikateľ. Po odchode z Porsche v júli 2009 mal viac než 20 spoločností od potravinárskeho sektora až po služby. Zatiaľ s pomerne obmedzeným úspechom.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy