Maďarsko ovládlo vyše polovicu bankového sektora krajiny

Informoval o tom v pondelok minister hospodárstva Mihály Varga, podľa ktorého však vláda nevylučuje viac štátnych akvizícií.

Maďarská vláda dosiahla svoj cieľ a v domácich rukách je aspoň polovica bankového sektora krajiny. Vláda však nevylučuje viac štátnych akvizícií. Informoval o tom v pondelok minister hospodárstva Mihály Varga v rozhovore pre maďarský denník Napi Gazdaság. „Z toho pohľadu, ďalšie akvizície by neboli opodstatnené,“ povedal Varga. „Trhové podiely však nie sú vytesané do kameňa, takže v prípade, že by existoval racionálny dôvod, aby štát kúpil banku, nebránime sa prípadnej iniciatíve,“ uviedol ďalej Varga.

Minister hospodárstva tiež pripustil, že by vláda znížila sadzbu mimoriadnej bankovej dane, ktorá patrí medzi najvyššie v Európskej únii, v blízkej budúcnosti však vylúčil jej zrušenie.

Maďarská centrálna banka preberala v decembri kontrolu nad MKB Bank, spoločnosťou, ktorá je vo vlastníctve vlády. Banka prejde reštrukturalizáciou, pričom portfólio problémových úverov prejde do novovytvorenej „zlej“ banky. Nemecká BayernLB predala štátu svoju maďarskú divíziu už v júli.

Súvisiace články

Aktuálne správy