Pár dní po: Kvôli šokujúcemu kroku Švajčiarov niektorí makléri skončili

, ČTK;TASR Foto: SITA

Finančné inštitúcie a maklérskej spoločnosti po celom svete počítajú straty, ktoré im spôsobilo nedávne prekvapivé rozhodnutie švajčiarskej centrálnej banky (SNB) prestať brániť rastu franku. Niektoré maklérske firmy museli ukončiť činnosť, iné bojujú o prežitie.

Jednou z nich je aj britská banka Barclays, ktorá prišla podľa zdrojov agentúry Reuters kvôli štvrtkovej prudkej zmene kurzu franku o desiatky miliónov dolárov.

Frank vo štvrtok proti euru vzrástol v jednej chvíli až o 30 percent na maximum 0,8500 za euro. Bola to reakcia na krok SNB, ktorá bez predchádzajúceho upozornenia zmenila svoju doterajšiu politiku. Tá zahŕňala, že banka nedovolí pokles kurzu eura pod 1,20 CHF.

Švajčiarsky frank po prekvapivom rozhodnutí centrálnej banky posilnil voči euru o takmer 30 percent. Euro k doláru naopak v reakcii oslabilo na 11-ročné minimum.

Straty utrpeli aj klienti britskej spoločnosti Alpari UK, ktorá sprostredkúva obchody na medzinárodných menových trhoch. Firma, ktorá sponzoruje anglický futbalový klub West Ham, už podala návrh na konkurz.

Novozélandská spoločnosť Global Brokers NZ, ktorá obchoduje s devízami, tiež robí kroky na ukončenie činnosti, lebo po hlbokých stratách prestala spĺňať požiadavku na minimálny objem kapitálu vo výške jedného milióna novozélandských dolárov, poznamenal denník The Wall Street Journal.

Problémy s plnením kapitálových požiadaviek by mohol mať najväčší retailový devízový broker v USA, maklérska spoločnosť FXCM, vzhľadom k tomu, že jej klienti prišli celkom o 225 miliónov dolárov. Akcie firmy sa v piatok ocitli vo voľnom páde a vykazovali pokles o 45 percent. Ešte pred začiatkom piatkového obchodovania na Wall Street pritom straty dosahovali takmer 90 percent. Firma už dostala hotovostnú injekciu vo výške 300 miliónov USD od spoločnosti Leucadia National, varovala, že straty jej klientov ohrozujú dodržovanie kapitálových predpisov. FXCM v uplynulom kvartáli zrealizovala pre svojich klientov obchody v celkovej hodnote 1,4 bilióna USD. Americkí regulátori situáciu firmy teraz sledujú. Podobne regulátori na Novom Zélande preverujú po správach o možných stratách tie maklérske firmy a banky, ktoré uskutočňujú obchody so švajčiarskymi frankmi.

Niekoľko bankových zdrojov podľa Reuters uviedlo, že o peniaze prišla aj väčšina veľkých bánk. Kurz franku sa menil tak rýchlo, že firmy nedokázala okamžite spracúvať pokyny klientov na vykonanie transakcií. Citigroup, Deutsche Bank a Barclays stratili v súvislosti s prekvapivým minulotýždňovým zrušením stropu pre posilňovanie franku dokopy 400 miliónov USD (okolo 345 miliónov eur). Straty bánk sa môžu v najbližších dňoch ešte prehĺbiť. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

"Tieto straty dosiahnu miliardy, stále rastú," uviedol špecialista na rizikový manažment Mark T. Williams z Bostonskej univerzity. Dodal, že straty sa budú týkať veľkých bánk, maklérskych firiem, investičných fondov rovnako ako devízových špekulantov. Nečakané rozhodnutie Švajčiarskej národnej banky (SNB) bude mať podľa neho vplyv na celý finančný systém.

Americká banka Citigroup, ktorá je najväčším svetovým obchodníkom s devízami, stratila v súvislosti s krokom SNB vyše 150 miliónov USD, rovnako 150 miliónov stratila aj Deutsche Bank a Barclays okolo 100 miliónov USD, uviedli pre Bloomberg informované zdroje.

Spoločnosť Everest Capital, ktorej šéfom a zakladateľom je Marko Dimitrijevic, zatvára svoj hedžový fond Global Fund, ktorý mal na konci roka 2014 aktíva v hodnote okolo 830 miliónov USD. Fond po rozhodnutí SNB prišiel prakticky o všetky peniaze.

Vsádzanie na oslabenie franku bolo populárne a mnoho firiem používalo veľkú finančnú páku, keďže tieto obchody boli považované za relatívne nízko rizikové kvôli stropu SNB na posilnenie franku.

Pozoruhodný vývoj nastal aj na dlhopisových trhoch. Výnos kľúčových desaťročných dlhopisov švajčiarskej vlády v piatok prvýkrát klesol do záporných hodnôt, keď výnos dlhopisu so splatnosťou v júli 2025 zostúpil na mínus 0,003 percenta. To znamená, že ak chcel niekto Švajčiarsku požičať peniaze, musel platiť za to, že tak môže urobiť. Podľa Reuters je to prvýkrát, čo sa kľúčové výpožičné náklady vlády niektorej vyspelej krajiny ocitli v prípade desaťročných papierov v záporných číslach.

Súvisiace články

Aktuálne správy