Litva môže priniesť nové možnosti pre slovenských podnikateľov

Litva ako nová členská krajina eurozóny môže priniesť nové možnosti pre slovenských podnikateľov. Ak sa však rozhodnú podnikať v tamojšej krajine, mali by sa vyhnúť rizikovým sektorom, ktorými sú stavebníctvo, či oceliarstvo. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti Coface.

Členstvo Litvy v eurozóne môže v budúcnosti pomôcť slovenským exportérom pri vstupe na ruský trh. "Litva je jedna zo vstupných brán na trhy Ruskej federácie, takže by to mohlo pre slovenských exportérov znamenať v budúcnosti určité výhody," priblížil pre TASR generálny riaditeľ Coface Slovakia Juraj Janči.

Práve do Ruska vyváža Litva spomedzi jednotlivých krajín najviac, a to až 21 % všetkého svojho exportu. Na druhej strane, investori aj exportéri by nemali prehliadnuť, že trojmiliónová Litva má o dve tretiny viac bankrotov ako Slovensko. "Krízou najviac utrpel stavebný sektor, nasledovaný veľkoobchodom a maloobchodom elektroniky, tovaru domácej spotreby a oceliarstvom," upozorňuje Janči.

Ak sa pritom v Litve medziročne počet bankrotov v prvom polroku minulého roka aj mierne stabilizoval, vzhľadom na sankcie voči Rusku a jeho odvetné opatrenia rastie počet insolvencií prepravným firmám. Bez znalostí miestnych pomerov a základných informácií o  potenciálnom odberateľovi by tak spoločnosť Coface v súčasnosti na zahraničné trhy neodporúčala slovenskej firme ísť. "Právne prostredie v Litve nie je odlišné, no pokiaľ porovnáme obe krajiny, v Litve je pomer bankrotujúcich firiem na 100 firiem vyšší, teda aj riziko je vyššie," spresňuje Janči.

Litva má v súčasnosti podľa spoločnosti Coface rating rizikovosti krajiny A4, čo je o stupeň horšie než má Slovensko. Kým v roku 2013 hlásila Litva 1517 prípadov insolvencií, za vlaňajšok sa situácia v krajine mierne stabilizovala. "Nárast insolvencií dosiahol 2 %, kým v roku 2013 to bolo 8 %. Rastúca zamestnanosť aj mzdy podporili spotrebu, ktorá zostáva hlavným ťahúňom rastu. Ekonomický rast podporujú aj verejné investície do dopravnej a energetickej infraštruktúry. Tieto faktory sú prospešné pre litovské firmy a napomáhajú tak k zmierneniu rastu insolvencií," konštatuje k vývoju hlavný ekonóm Coface pre strednú a východnú Európu Grzegorz Sielewicz.

Spoločnosť Coface ďalej uviedla, že najviac insolvencií v nominálnom vyjadrení bolo v období január až september minulého roka medzi obchodnými a stavebnými firmami, no aj preto, že majú široké zastúpenie v celej ekonomike. K medziročnému poklesu insolvencií o 20 % v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu prispelo najmä zvýšenie dopytu zo strany spotrebiteľov a domácností.

"Súčasné riziká ovplyvňujúce počet insolvencií v Litve vychádzajú z jeho silnej prepojenosti na obchodovanie s Ruskom a z embarga na vybrané produkty zavedené v auguste minulého roka. Aj preto očakávame, že tento vplyv sa odrazí hlavne na štatistikách insolvencií pri spoločnostiach špecializujúcich sa na obchodovanie s výrobkami, na ktoré platí zákaz," uviedol Sielewicz.

Zároveň doplnil, že tamojšie firmy zaoberajúce sa prepravou tovaru pociťujú pokles objemu vývozu. "Len v období január až september 2014 vzrástol počet insolvencií prepravných spoločností medziročne o 10 %," upozorňuje Sielewicz.

Ako dodáva Juraj Janči, pre podnikateľov v Litve môžu nastať problémy s nevýhodnou výškou kurzu eura voči ruskému rubľu. "Výhody členstva Litvy v eurozóne budú čiastočne alebo úplne znegované škodami zo vzájomných sankcií medzi Litvou a Ruskou. Rovnako aj stagnácia medziročného vývoja hrubého domáceho produktu bude mať negatívny vplyv," podotýka Janči.

Súvisiace články

Aktuálne správy