J. Burian: Druhý pilier je výhodný len pre asi 17 % sporiteľov

Druhý dôchodkový pilier v SR je výhodný len pre asi 17 % sporiteľov dôchodkových správcovských spoločností, a to pre tých, ktorí majú nadpriemerné príjmy.

"Upozorňovali sme dlhodobo, že tento systém pre ľudí, ktorí zarábajú okolo priemernej mzdy, či podpriemerne, nebude do budúcna výhodný," uviedol dnes v relácii RTVS Sobotné dialógy v súvislosti s výškou ponúkaných dôchodkov pre dôchodcov z 2. piliera štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian (Smer-SD).

"Faktom je, že ľudia, ktorí dlhodobo nemali nadpriemerné zárobky, nebudú z druhého piliera profitovať. Takýto zamestnanec bude mať sumárne za prvý a druhý pilier menej, ako keby bol len v prvom pilieri," zdôraznil.

Rezort práce podľa jeho slov bude musieť prijať bez ohľadu na relatívne veľké rozdiely v ponukách jednotlivých životných poisťovní na doživotný dôchodok "nejaké riešenie, ktoré bude v prospech sporiteľov". Riešenie však nekonkretizoval.

Súčasný spôsob výplaty dôchodkov z druhého dôchodkového piliera je podľa ekonóma a opozičného poslanca Národnej rady SR Ivana Švejnu (Most-Híd) protiústavný. "Inicioval som preto podanie na Ústavný súd," zdôraznil. Jediným spôsobom ako doriešiť prospech sporiteľa, podľa neho je, že ľudia sa dostanú k nasporeným peniazom v 2. pilieri aj iným spôsobom, napríklad postupným čerpaním z dôchodkového účtu.

Strana Smer-SD podľa Švejnu sporiteľom v druhom pilieri "urobila zle" trikrát, za čo je aj zodpovedná. "Prvýkrát v tom, že znížila príspevky do druhého piliera z 9 % na 4 %, čo spôsobilo, že je v systéme menej peňazí. Druhýkrát, že nepriznáva dôchodcom z dvojpilierového systému to, čo by im mala priznať. Tretím je spôsob výplaty dôchodkov," dodal Švejna. Dúfa zároveň, že strana Smer-SD umožní ohľadom dôchodkov z druhého piliera vykonať avizovaný poslanecký prieskum.

Súvisiace články

Aktuálne správy