Medializované prepočty dôchodkov z 2. piliera boli podľa aktuárov zjednodušené

Medializované prepočty o "férovej výške dôchodkov" z 2. piliera spôsobili, že ľudia majú nereálne očakávania.

Medializované prepočty o „férovej výške dôchodkov“ z 2. piliera spôsobili, že ľudia majú nereálne očakávania. Do prepočtov neboli totiž započítané žiadne rizikové prirážky, ktoré reálne znižujú výšku vyplácaných dôchodkov. Tvrdí to Slovenská spoločnosť aktuárov (SSA), ktorá zastupuje odborníkov v oblasti poistnej matematiky a štatistiky.
SSA uviedla, že výpočet výšky dôchodku vyplácaného doživotne je komplikovaný, pretože je potrebné zohľadniť viaceré faktory, ktoré sa v čase menia. Sú nimi napríklad očakávaný vek dožitia, pomer mužov a žien, ktorým bude dôchodok vyplácaný, či očakávané zhodnotenie investícií.
Podľa aktuárov sa na Slovensku muži v roku 2010 dožívali 71,6 roka a ženy 78,9 roka. Do roku 2060 sa podľa dostupných analýz očakáva nárast strednej dĺžky dožitia u mužov o 10,6 a u žien o 8,6. „Zmena očakávanej doby dožitia vyjadruje riziko dlhovekosti. V zmysle zákona o poisťovníctve sa toto riziko musí zohľadniť, aby boli výpočty dostatočne obozretné,“ priblížila SSA.
K očakávanej dobe dožitia je ďalej podľa aktuárov potrebné použiť takzvanú rizikovú prirážku na riziko dlhovekosti. „Na jej výpočet sa používajú sofistikované demografické modely, ktoré modelujú zvýšenú očakávanú dobu dožitia v budúcnosti. Nie je preto možné počítať vyplácanie dôchodkov len na 19 rokov podľa dnešného priemerného veku dožitia,“ uviedla Slovenská spoločnosť aktuárov.
Za závažný nedostatok vo výpočtoch, ktoré boli mediálne prezentované, preto SSA považuje predpoklad 1,9-% zhodnotenia úspor sporiteľov v každom roku. „Úrokové miery na finančných trhoch už niekoľko rokov dlhodobo klesajú a súčasný vývoj nenaznačuje v blízkej budúcnosti výrazné zlepšenie. Výnos 1,9 % dnes nie je možné na finančných trhoch dosiahnuť,“ skonštatovali aktuári.
Použitie nižšieho zhodnotenia tak výrazne znižuje sumu výsledného dôchodku. SSA tiež uviedla, že podľa v súčasnosti platnej, ale najmä budúcej legislatívy Solventnosť II, musí byť investičné riziko zohľadnené pri výške dôchodku. „Preto bol v zákone nastavený mechanizmus, podľa ktorého sa prípadný vyšší výnos ako garantovaný priznáva až následne formou podielu na výnosoch z investovania takzvanou valorizáciou výšky dôchodku,“ dodali aktuári.
Slovenská spoločnosť aktuárov bola založená v roku 1996. Je dobrovoľným združením 200 odborníkov. Niektorí jej členovia sú plne kvalifikovaní aktuári, ktorí musia spĺňať požiadavky odborného vzdelania, praxe ako aj profesionálneho kódexu v zmysle požiadaviek Medzinárodnej spoločnosti aktuárov a Európskej spoločnosti aktuárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy