Digitálna cesta z chudoby

, Project Syndicate Foto:SITA

Na čo by malo svetové spoločenstvo zamerať v najbližších 15 rokoch svoju pozornosť? Očividne na zdravie, výživu a vzdelávanie, ale prekvapivo silnejú argumenty, aby sa prioritou stalo zabezpečenie prístupu k rýchlemu internetu.

Vezmime si jednoduchú skutočnosť. Strojnásobenie prístupu k mobilnému internetu v najbližších 15 rokoch by mohlo obohatiť rozvojový svet o 22 biliónov dolárov. Takéto zlepšenie života a potenciálneho zárobku chudobných ľudí by mohlo nepriamo pomôcť aj pri riešení ďalších problémov. Lepšie prosperujúci ľudia bývajú totiž zdravší aj vzdelanejší.

Diskusia naberá na dôležitosti, veď tento rok v septembri sa v Organizácii Spojených národov zídu zástupcovia 193 vlád členských krajín, aby finalizovali zoznam rozvojových cieľov, ktoré svet bude musieť splniť do roku 2030. 60 tímov ekonómov vrátane niekoľkých nositeľov Nobelovej ceny dostali otázku, ktoré ciele by za každý vynaložený dolár priniesli najväčší prospech. Táto nápoveda by mala pomôcť účastníkom septembrového stretnutia urobiť najlepšie rozhodnutie.

Je zrejmé, že rýchly nástup vysokorýchlostných služieb by zmenil životy ľudí v priemyselnom svete. Existujú však dôvody, pre ktoré je možné očakávať, že rozvojové štáty by z neho profitovali prinajmenšom rovnako.

Napríklad prístup k trhovým informáciám môže zabezpečiť, že farmári predávajúci poľnohospodárske prebytky nebudú podvedení špekulantskými obchodníkmi, alebo, že rybári budú môcť vyložiť svoj úlovok v prístave ponúkajúcom najlepšiu cenu. Správa spoločnosti McKinsey odhaduje, že rozšírenie rýchleho mobilného internetu v rozvojovom svete na úroveň priemyselného sveta by mohlo zvýšiť globálny HDP o 400 miliárd dolárov ročne a vytvoriť viac ako desať miliónov pracovných miest.

Aj Svetová banka ukázala, že zvýšenie penetrácie rýchleho internetu o 10 % v nízko a strednopríjmových krajinách by zdvihlo rast HDP o 1,4 %. To naznačuje, že zacelenie pretrvávajúcej digitálnej priepasti medzi rozvinutými a rozvojovými regiónmi sveta by mohlo výrazne pripsieť k rozvoju. V posledne menovaných regiónoch napríklad penetrácia rýchleho mobilného internetu dosahuje 83 %, zatiaľ čo v ostatných len 21 %.

Vlády v Európe, ale aj inde, ďalej investujú do rýchlejšieho a kvalitnejšieho broadbandu, avšak najväčší prínos bude mať vždy poskytnutie prístupu k internetu pre ľudí, ktorí ho ešte nemajú. Väčšina z nich žije v rozvojových a rozvíjajúcich sa krajinách. Rozvojové krajiny môžu dokonca preskočiť rozvinutý svet tým, že prejdú priamo na rýchly mobilný internet, a vyhnú sa tak potrebe drahých optických káblov potrebných na "poslednú míľu" siete, teda na vytvorenie prístupových bodov.

Používanie mobilných telefónov v rozvojových krajinách sa rýchlo rozširuje už dnes, takže pevná infraštruktúra v starom štýle prestáva byť nutnosťou. Dátové služby môžu využívať rovnaký systém. V Číne sa tri štvrtiny užívateľov pripája k internetu cez mobilné telefóny, v Etiópii a Ugande to robia štyria ľudia z piatich. Vzhľadom k podstate všadeprítomnej mobilnej siete a nedávnym technologickým pokrokom v tejto oblasti sa preto rozšírenie rýchleho mobilného internetu javí ako cenovo efektívne riešenie.

Podľa štúdie z toulouskej ekonomickej fakulty vychádza rozšírenie mobilného broadbandu v rozvojových regiónoch približne na trojnásobok súčasnej úrovne, teda z 21 % na 60 %, na 1,3 bilióna dolárov. Náklady nie sú zanedbateľné, veď na vytvorenie približne troch miliárd nových internetových pripojení bude potrebné vybudovať veľké množstvo ďalšej infraštruktúry. Zároveň sa tým však zvýši rast HDP. Do roku 2020 by mohli prínosy dosahovať takmer 500 miliárd dolárov ročne a každý rok budú rásť. Celkový prínos by potom v nadchádzajúcich desaťročiach dosiahol hodnotu zhruba 22 biliónov dolárov. To znamená, že každý dolár investovaný do rýchleho mobilného internetu v rozvojovom svete by priniesol odhadom ďalších 17 dolárov. To vyzerá ako naozaj múdra investícia.

Vysokorýchlostný internet je tak dôležitou technológiou, že jeho plný ekonomický dopad sa dá len ťažko predvídať, najmä keď sa bude líšiť podľa miestnych podmienok. Keď sa sprístupní internet, vytvoria sa ďalšie pracovné miesta v širšej ekonomike. Najskôr priamo v organizácii poskytujúcej sieť, neskôr nepriamo v ponukovom reťazci. Firmy sa stávajú efektívnejšími a inovatívnejšími. Všetky tieto faktory zvyšujú tempo hospodárskeho rastu.

Okrem priamych dopadov na hospodársky rast a tvorbu pracovných miest môže mať rýchly internet aj niektoré ďalšie veľmi dôležité prínosy pre najmenej rozvinuté krajiny. V týchto krajinách dnes žije 900 miliónov ľudí, ale len 6,7 % z nich sú užívatelia internetu. Na druhej strane takmer 60 % týchto ľudí používa mobilný telefón. Mohli by teda mať prospech z inteligentných telefónov s jednoduchými aplikáciami, ktoré by sa dali využiť pre rad zdravotných testov (napríklad na kardiovaskulárne ochorenia, HIV a ďalšie patogény alebo na maláriu), pričom výsledky by sa posielali priamo do nemocníc na okamžité vyhodnotenie. Potenciálny prínos rýchleho mobilného internetu v najmenej rozvinutých krajinách však siaha ešte ďalej. Prístup by mohol poskytovať vzdelávacie materiály a skvalitňovať školstvo. A tiež by mohol dostať dopravné služby na zavolanie do odľahlých oblastí.

Vzhľadom k tomu, že internet je dnes v modernom svete tak významným zdrojom, stalo sa aj poskytovanie vysokorýchlostného pripojenia životne dôležitou technológiou, ktorá sľubuje zvýšiť hospodársky rast, vyzdvihnúť ľudí z chudoby a zlepšiť ich zdravie, výživu aj vzdelanie. Keď budú vlády finalizovať budúci súbor globálnych rozvojových cieľov, mali zobrať do úvahy tieto presvedčivé argumenty a zaradiť medzi ne aj prístup k rýchlemu internetu.

Autororm je Bjørn Lomborg

Súvisiace články

Aktuálne správy