Ukrajinská centrálna banka vyzýva na rázne opatrenia

Ako uviedla guvernérka centrálnej banky Valeria Gontareva, tieto opatrenia sú potrebné pre prekonanie tamojšej finančnej krízy.

Guvernérka ukrajinskej centrálnej banky Valeria Gontareva v piatok vyzvala na okamžité a rázne opatrenia na prekonanie „totálnej finančnej krízy“. „Musíme konať rýchlo. Sme v totálnej finančnej kríze, ktorú môžeme prekonať iba ráznymi opatreniami, významnými rozpočtovými úsporami a finančnou podporou od … donorov,“ povedala Gontareva parlamentu. Výkyvy kurzu národnej meny sú menej závažnejšie, ale nanešťastie mena doteraz nenašla vyváženú hodnotu, uviedla ďalej. Podľa guvernérky zvažuje tamojšia centrálna banka ako jedno z opatrení zvýšenie hlavnej refinančnej sadzby.

Podobný názor zastáva aj ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková. Tá totiž uviedla, že Ukrajina potrebuje „finančnú mobilizáciu a ďalšiu pomoc od zahraničných priaznivcov aby prekonalo hospodársku krízu. „Ak chceme vyhrať v tejto vojne, musíme okrem armády mobilizovať aj financie,“ povedala Jaresková parlamentu a podčiarkla tak súvislosť medzi finančnou situáciou na Ukrajine a separatistickým konfliktom v jej východných regiónoch.

Ukrajinská ekonomika je blízko bankrotu vzhľadom na vojnový konflikt na východe krajiny a vysoké ceny importu energií z Ruska. Kyjev preto koncom minulého roka schválil úsporný rozpočet. Ukrajina zatiaľ dostala od MMF dve tranže pomoci v celkovej hodnote 4,6 mld. USD. Rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o existujúcom balíčku pomoci v celkovom objeme 17 mld. USD však v súčasnosti zatienili náznaky, že Rusko by mohlo požadovať predčasné splatenie úveru vo výške 3 mld. USD pre porušenie úverových podmienok zo strany Ukrajiny.

(1 EUR = 1,1708 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy