Newyorský prokurátor chce zažalovať ďalšie banky za predaj hypoték

Generálny prokurátor štátu New York Eric Schneidermann plánuje zažalovať ďalšie veľké banky za predaj pochybných hypotekárnych cenných papierov. Informoval o tom denník Handelsblatt.
Podľa neho niektoré z najvýznamnejších svetových bánk sa zachovali rovnako ako JP Morgan, Bank of America a Citigroup, ktoré musia zaplatiť pokuty vo výške niekoľkých miliárd dolárov. „Očividne bolo do toho zainteresovaných viac inštitúcií. Bude teda aj viac žalôb,“ povedal Schneidermann.
Prokurátor sa mieni angažovať aj v oblasti anonymných obchodných platforiem, tzv. dark pools. Viaceré veľké banky potvrdili vyšetrovanie mimoburzových platforiem, na ktorých nemusia kupci ani predajcovia svoje objednávky zverejňovať. Tieto tieňové obchody často využívajú najmä inštitucionálni investori, ktorí chcú nepozorovane predať alebo kúpiť veľké balíky akcií. Na trhu je aktívnych aj množstvo investičných fondov a veľkých obchodníkov.
Nedostatočná transparentnosť preto vyvolala pozornosť regulačných úradov, ktoré sa obávajú, že banky takto mohli niektorých hráčov podviesť.
Schneidermann sa síce odmietol vyjadriť, či bude vyšetrovať ďalšie prípady, no napríklad UBS tento týždeň ukončila proces v súvislosti s jej anonymnou platformou finančným vyrovnaním vo výške 14,4 milióna USD (12,3 milióna eur). Komisia pre dohľad nad trhmi s cennými papiermi (SEC) banke vytýkala, že pri niektorých transakciách na svojej americkej platforme porušila pravidlá.

Súvisiace články

Aktuálne správy