I. Švejna pre nízke dôchodky z 2. piliera požiada o poslanecký prieskum v NBS

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ivan Švejna (Most-Híd) chce zistiť, aké boli konkrétne plány životných poisťovní pri vyplácaní dôchodkov z 2. piliera. Na najbližšom zasadnutí parlamentného výboru pre financie a rozpočet bude preto žiadať vykonanie poslaneckého prieskumu v Národnej banke Slovenska (NBS).
Dôvodom sú podľa Švejnu medializované informácie a rozpor medzi ministerstvom financií a rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny v súvislosti s reálnymi ponukami životných poisťovní pre sporiteľov v 2. dôchodkovom pilieri.
„Ako je už známe, výška dôchodkov z 2. piliera vyplácaná troma súkromnými životnými poisťovňami je absolútne neadekvátna. Občania, ktorí si na tento dôchodok sporili, totiž dostanú až približne o tretinu menej peňazí, ako to odhadoval rezort financií,“ pripomenul poslanec.
Pri zavádzaní nových pravidiel výplaty dôchodkov z 2. piliera mali podľa neho zainteresované ministerstvá prostredníctvom svojich pracovných skupín rokovať na túto tému s poisťovňami aj národnou bankou.
„Poslaneckým prieskumom chcem zistiť, aké boli vlastne plány životných poisťovní na vyplácanie dôchodkov z 2. piliera, ktoré z týchto rokovaní vzišli. Niekde sa totiž musela stať chyba, ktorej výsledkom je, že dnes sú občania – sporitelia ukrátení o významnú časť svojich úspor z 2. piliera,“ zdôraznil Švejna, ktorý za súčasný stav požaduje aj vyvodenie politickej zodpovednosti.
„Zároveň vyzývam ministerstvo práce, aby zverejnilo prepočty, ktoré bralo do úvahy v rámci rokovaní pracovnej skupiny, ktorej súčasťou boli aj zástupcovia poisťovní,“ uzavrel opozičný zákonodarca.

Súvisiace články

Aktuálne správy