Krugman: Švajčiarska národná banka stratila dôveryhodnosť

, portfolio Foto:SITA

Švajčiarska národná banka so svojim štvrtkovým krokom stratila svoju dôveryhodnosť, navyše to môže mať drastický vplyv aj na monetárnu politiku iných ekonomík, vyjadril sa Paul Krugman. Pre centrálne banky nie je jednoduché presvedčiť trhy, že nastal skutočný hospodárskopolitický zvrat, ale dokážu to dosiahnuť dôveryhodným sľubom.

V súčasnej dobe prevláda názor, že pre centrálne banky je náročná úloha udržať úrokové sadzby v negatívnom  pásme. Pokiaľ však nedokážu presvedčiť investorov, že ekonomika nabrala iný smer. Pre účastníkov trhu sú očakávania do budúcnosti omnoho dôležitejšie, ako to, čo sa odohráva dnes, tvrdí Paul Krugman.

Názory amerického ekonóma, nositeľa Nobelovej ceny, sú podobné ako v roku 1998, v tom čase odporúčal japonskej centrálnej banke, aby dala "dôveryhodný sľub." Krugman vo štvrtok v súvislosti s udalosťami vo Švajčiarsku povedal, že manažovanie takýchto zmien je veľmi náročné. Dokonca samotný krok sa dá považovať za chybný. Zrušením previazanosti voči euru centrálna banka vlastne zrušila predchádzajúci záväzok urobiť čokoľvek, aby zabránila deflácii. Podľa ekonóma by stačilo v tomto smere dať onen "dôveryhodný sľub."

Dôležité je mať na pamäti dve veci: dôveryhodnosť a vedľajšie účinky. Švajčiarska centrálna banka stratila vo štvrtok svoju dôveryhodnosť. Otázka je, ako ju dokáže získať späť. "A to nehovorím o tom, že účinky bude mať toto opatrenie na menové politiky ostatných krajín.“

Súvisiace články

Aktuálne správy