Budúci vlastník portugalských aerolínií TAP nesmie hromadne prepúšťať 2,5 roka

Budúci vlastník portugalských aerolínií TAP Portugal nebude môcť hromadne prepúšťať minimálne 2,5 roka po tom, ako prevezme nad spoločnosťou kontrolu. Uviedla to dnes portugalská vláda. Informovala o tom agentúra AP.
Portugalská vláda dnes oznámila výberové kritériá pre plánovanú privatizáciu štátnej leteckej spoločnosti, pričom dodala, že spomínanú podmienku, ako aj ďalšie, prerokovala s väčšinou odborových organizácií aerolínií. Odbory sa predaja väčšinového podielu v TAP Portugal obávali a svoje obavy z možného prepúšťania dali minulý rok najavo v podobe piatich štrajkov. To sa odrazilo aj na ziskoch firmy. Podľa niektorých analytikov je ale 7500 zamestnancov pre portugalskú leteckú spoločnosť príliš veľa.
Odborové organizácie si však nakoniec na vláde vymohli podmienku, že 2,5 roka od prevzatia 66-% podielu aerolínií nebude môcť nový vlastník pristúpiť k hromadnému prepúšťaniu. Medzi ďalšie kritériá v rámci plánovanej privatizácie patrí ponúkaná cena či plánované investície do aerolínií. Navyše, kupec bude musieť prevádzkovú základňu spoločnosti ponechať v Lisabone.
Aerolínie lietajú do 198 destinácií vrátane 104 v Európe a 65 v Severnej a Južnej Amerike. V roku 2013 (za tento rok sú známe posledné celoročné údaje) prepravili aerolínie 10,7 milióna cestujúcich a zisk dosiahol 34 miliónov eur. Dlh ale dosiahol 842 miliónov eur a aerolínie potrebujú nové investície na modernizáciu leteckého parku.

Súvisiace články

Aktuálne správy