Union poisťovňa podpísala zmluvu s prvým klientom o výplate dôchodku

Union poisťovňa podpísala zmluvu s prvým klientom, ktorému bude vyplácať doživotný dôchodok z 2. piliera. Prvý klient sa rozhodol ponuku akceptovať po dvoch dňoch. Union poisťovňa vypracovala zatiaľ ponuky pre šiestich sporiteľov.
Do vyplácania dôchodkov z 2. piliera sa zapojili aj ďalšie dve poisťovne, a to Generali Slovensko a Allianz-Slovenská poisťovňa. „Zatiaľ nebudeme zverejňovať informácie o počte klientov, ktorí s našou poisťovňou uzavreli zmluvu,“ povedal hovorca Allianz-Slovenskej poisťovne Artur Šturmankin.
Priblížil však, že spoločnosť doživotný dôchodok klientovi ponúkne v prípade, ak bude z nasporenej sumy vypočítaný na minimálne 14,80 eura mesačne. „Výška dôchodku je počítaná štandardnými metódami poistnej matematiky tak, aby v súlade so zákonom bola naša spoločnosť schopná počas celej existencie trvania zmluvy o poistení dôchodku dosiahnuť splniteľnosť svojich záväzkov voči poisteným,“ vysvetlil Šturmankin.
Union poisťovňa tiež uviedla, že jej metodika výpočtu dôchodkov je v súlade s podmienkami licencie Národnej banky Slovenska (NBS). Poisťovňa pripomenula, že zverené prostriedky sporiteľov je nutné investovať mimoriadne konzervatívne a zároveň musí v zmysle podmienok NBS zohľadniť aj bezpečnostné riziko, ktoré vyplýva z neznámeho vývoja parametra úmrtnosti do budúcnosti a aktuálnych investičných výnosov na kapitálovom trhu. „Pri nastavení výpočtu dôchodkov sme vychádzali z dlhoročných skúseností našej materskej spoločnosti, ktorá patrí k najväčším dôchodkovým spoločnostiam v Holandsku. Opierame sa tiež o dlhodobé skúsenosti v oblasti životného poistenia,“ uviedol v správe pre médiá člen predstavenstva Union poisťovne Boris Masloviec.
Poisťovňa reagovala aj na medializované informácie ohľadom porovnania reálnej ponuky dôchodkov s prepočtom Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR.
Podľa Unionu inštitút vzal pri výpočte dôchodkov do úvahy niektoré nereálne údaje a príliš vysoký predpoklad zhodnotenia prostriedkov. „Prepočty IFP sú nereálne napríklad v použitom priemernom veku dožitia 19 rokov na dôchodku. Tento údaj je síce platný dnes, avšak vzťahuje sa na celú populáciu. Pritom predpokladáme, že účastníci 2. piliera sa zložením od priemeru populácie líšia a poisťovne musia počítať s dlhším vekom dožitia,“ uviedla Union s tým, že poisťovne musia zohľadniť rastúci vek dožitia, keďže sa zaväzujú vyplácať dôchodok doživotne bez ohľadu na reálne trvanie vyplácania dôchodku.
Union taktiež skonštatovala, že inštitút počíta s nereálnym 1,9-% zhodnotením prostriedkov počas výplaty dôchodkov. Poisťovňa tvrdí, že to bude menej, nakoľko priemerná ročná výkonnosť fondov 2. piliera dosiahla počas celej jeho existencie úroveň 1,7 %, a to navyše v čase vyšších úrokových sadzieb z vkladov na trhu v porovnaní so súčasnou situáciou.
V súčasnosti sú výnosy nových dlhodobých investícií, napríklad desaťročných slovenských dlhopisov, pod úrovňou 1,4 %. „Samozrejme, ak dosiahneme vyššie zhodnotenie, podiel na zisku jednorazovo vyplatíme poberateľom dôchodkov podobne, ako to robíme pri životnom poistení,“ dodal Masloviec.

Súvisiace články

Aktuálne správy