Déjà vu: Prečo máme dôvod myslieť si, že stojíme pred ďalšou finančnou krízou

, The Economic Collapse FOTO:SITA

Odborníci hľadajú súvislosti. Už sa nechcú strápňovať, že nevedia ani predpovedať finančnú krízu. Skutočnosť je ale taká, že dnes sa deje presne to, čo predchádzalo kríze v roku 2008.

Veľmi zlý začiatok roka
Počas prvých troch obchodných dní roku 2015 stratil index S&P 500 2,73 %. V histórii boli len dva roky, kedy klesol americký index za prvé tri dni o viac ako 3 %. Bolo to v roku 2000 a 2008, čo  nasledovalo, to už dnes vieme všetci. Trhy sú navyše veľmi nepokojné, ceny akcií poletujú hore a dole, čo tiež hovorí o prepade. V časoch rastu býva krivka indexu pokojná, pri prepade veľmi neposedná.

Pokles výnosov 10 ročných dlhopisov a krach tých prašivých
Keď sú investori vystrašení, hľadajú bezpečie. Napríklad vo forme vládnych dlhopisov, ktorých výnosy preto klesajú. Videli sme to v roku 2008, teraz je to tu opäť. Priemerný výnos 10 ročných amerických, nemeckých a japonských dlhopisov sa prvýkrát v histórii prepadol pod 1 %. Rovnako ako v roku 2008 sme svedkami začiatku kolapsu na trhu s dlhopismi v neinvestičnom pásme. Krvácajú predovšetkým vysokovýnosové dlhopisy financujúce energetické projekty. Ale v posledných dňoch sa investori začali zbavovať širokého spektra tzv. junk bondov.

Prepad ceny ropy
Ceny ropy klesli v priebehu niekoľkých mesiacov o viac ako polovicu a dostali sa pod 50 USD za barel. Stalo sa to zatiaľ len raz v histórii, áno práve pred finančnou krízou v roku 2008. Zatvárajú sa vrty a znižuje sa počet miest, kde sa aktívne ropa ťaží. Zatiaľ sa za posledný kvartál roku 2014 zastavila ťažba v 93 zariadeniach v USA. Odhady hovoria o ďalších 200 v tomto štvrťroku. S poklesom ropy lacnie aj benzín. Teda aspoň v USA, kde sa tomuto trendu radujú milióny motoristov. Podobne boli vysmiati aj v roku 2008, ale ako čas ukázal, oslavovali predčasne. Milióny ich čoskoro prišli o prácu.

Prudké zlacnenie priemyselných komodít
Keď klesá cena priemyselných komodít, je to znamenie, že ekonomická aktivita spomaľuje. Rovnako ako v roku 2008 sa to deje aj teraz.

Výrazné spomalenie svetovej inflácie
Keď spomaľuje ekonomická aktivita, spomaľuje aj inflácia. Toho sme boli svedkami v roku 2008 a sme aj teraz. Čaká sa, že inflácia bude najnižšie od 2. svetovej vojny.

Kríza investorskej dôvery
Tesne pred poslednou finančnou krízou investori rýchlo prestali dôverovať scenáru, podľa ktorého by  sa akciový trh mohol vyhnúť kolapsu. Presne to sa deje znova, stále viac investorov sa bojí, že prichádza kolaps cien akcií.

Čo môžeme čakať
Toľko zozbierané priame podobnosti vtedy a dnes. Čierny scenár pre rok 2015 by mohol mať nasledovnú podobu. Už čoskoro, koncom mesiaca, predstaví ECB kvantitatívne uvoľňovanie. Investori sa z jeho rozsahu a tempa vysmejú a trhy sa prepadnú. Z gréckych volieb vzíde vláda, ktorá sa postaví EÚ a ECB, čo otrasie dôveryhodnosťou celého projektu eurozóny. V druhej polovici roka 2015 sa zvyšok sveta spojí a zaútočí na americký dolár. Do vzduchoprázdneho dlhopisové trhu v Európe v prvej polovici roka náhle vnikne tlak. Nákaza sa rozšíri do USA, ktoré prídu o štatút bezpečného prístavu. Deriváty na meny, úrokové sadzby a prašivé dlhopisy vyvolajú krvavý kúpeľ na trhu s CDS (credit deafult swap), ktoré slúžia ako poistenie proti bankrotu štátov. Objavia sa čierne diery, v ktorých dlh a bohatstvo zmiznú raz a navždy. Americké akcie budú v prvej polovici roka pokračovať v raste. V 3. kvartáli sa zrútia s tým, ako opadne dôvera. Indexy v prvotnom prepade stratia 30-40 % a prepad bude pokračovať do roku 2016. Zlato a striebro budú na začiatku roka oslabovať, potom sa však trend po  výbuchu akciových a dlhopisových trhov otočí. Ľudia z celého sveta budú v drahých kovoch hľadať bezpečný prístav pred menovými vojnami. Veľkí hráči ako Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America, Deutsche Bank, či Société Générale sa dostanú do insolvencie. Americká vláda ani Fed sa ich nebudú pokúšať zachrániť. Do konca roka 2015 sa centrálne banky celého sveta zdiskreditujú. V USA sa bude debatovať o úlohe Fedu, ktorý sa nakoniec vráti k svojmu pôvodnému poslaniu veriteľa poslednej inštancie. Zakážu mu, aby zasahoval do menového systému, a nastaví sa nový systém regulácie úrokových sadzieb. Do mája 2015 sa ceny ropy vyšplhajú späť k 65-70 USD za barel. To ale nebude dosť na to, aby to zastavilo deštrukciu ťažby bridlicovej ropy a ďalšie nákladné ťažby. Ako bude pokračovať oslabovanie svetovej ekonomiky, ropa oslabí do októbra späť ku 40 USD za barel. Pokiaľ nepríde nečakaný úder na Blízkom východe, ktorý by znamenal permanentný výpadok v zásobovaní ropou. V takom prípade ale už bude ťažké staviť na pokračovanie fungovania vyspelých ekonomík a mier medzi národmi. Preto dúfajme, že sa tieto slová, ani z polovice nenaplnia.

 

Autorom je Michael Snyder, autor webu The Economic Collapse.

Súvisiace články

Aktuálne správy