Daňové úrady vybrali vlani na daniach viac ako 6,5 mld. eur

V medziročnom porovnaní je to nárast o 5 %

Daňové úrady za minulý rok vybrali na jednotlivých rozpočtovaných daniach 6,57 mld. eur. Ide o daň z príjmov fyzických osôb, daň z príjmov právnických osôb, daň z príjmov vyberanej zrážkou, daň z pridanej hodnoty a daň z motorových vozidiel. Ako ďalej informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková, tieto príjmy sú príjmom štátneho rozpočtu, rozpočtov obcí a vyšších územných celkov a taktiež časť podielu zaplatenej dane sa poukazuje na verejnoprospešný účel.

V medziročnom porovnaní boli rozpočtované daňové príjmy vybraté daňovými úradmi navýšené o 287 mil. eur, v percentuálnom vyjadrení ide o nárast o 5 %. Ako pokračovala Macíková, najväčší podiel na vybratých daniach daňovými úradmi predstavovala daň z pridanej hodnoty, pričom na uvedenej dani bolo vybratých 2,3 mld. eur. „Najväčší úspech a najvyšší medziročný nárast bol zaznamenaný na dani z pridanej hodnoty, a to o 240 mil. eur,“ povedala Macíková.

Z hľadiska regionálnej výkonnosti mal najvyšší podiel na daňových príjmoch Daňový úrad Bratislava, u ktorého výber predstavoval 2,33 mld. eur. Druhým v celkovom poradí bol Daňový úrad pre vybrané daňové subjekty s 22,3-percentným podielom. Tento sa tiež vzhľadom na spravovanie najväčších daňových subjektov z celého Slovenska podieľa na osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a na osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach takmer vo výške 100 %. Za rok 2014 ide na osobitných odvodoch finančných inštitúcií o odvedenú sumu 153 mil. eur a na odvodoch z podnikania v regulovaných odvetviach o sumu 161 mil. eur.

Nedaňové príjmy vybraté daňovými úradmi, teda odvody z prevádzkovania lotérií a hier, boli ku koncu vlaňajška vo výške 146 mil. eur, pričom ide o 9-percentný medziročný nárast. Z pohľadu celkových daňových príjmov vybratých daňovými aj colnými úradmi boli príjmom štátneho rozpočtu v roku 2014 daňové príjmy vo výške 9,3 mld. eur. Plnenie rozpočtovaných príjmov bolo na úrovni 107 %, čo znamená prekročenie oproti rozpočtovaným daňovým príjmom o 605,6 mil. eur. Medziročne boli celkové daňové príjmy rozpočtu vyššie o 160,6 mil. eur, teda o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy