Inšpirujte sa: Kam ukladajú svoje peniaze najbohatší Američania

, Spectral Group Foto: SITA

V nedávnom prieskume sa Spectral Group spýtal viac než tisíc milionárov (!) do akých oblastí a ktorých nástrojov ukladajú svoje peniaze najbohatší Američania. Výsledok bol celkom prekvapivý. Čo je ale dôležité, aj my, obyčajní malí investori si dokážeme preskupiť podľa tohto vzoru svoje vlastné portfólio tak, aby sme dosiahli podobné zisky ako superboháči.

V prieskume bolo oslovených celkom 1456 Američanov, ktorých aktíva držané výhradne na investovanie je v rozmedzí medzi jedným a piatimi miliónmi dolárov. Jednou z otázok bolo aj to, ktorý región mimo USA je pre investorov najatraktívnejší. Prekavupujúco 19 percent respondentov označilo za cieľ Európu, pred Čínou, Kanadou a Veľkou Britániou. Výsledky tak ukončili proces trvajúci od roku 2011, kedy Američania svorne označovali za najatraktívnejšiu Čínu pre svoje zahraničné investície. Vtedy ich za cieľ volilo 21 percent, na druhom mieste figurovala Brazília s 20 percentami a až po nich Európa s 12 percentami. Koniec koncov, ani to nie je bezpredmetné, aké triedy aktív najbohatší preferujú. Najbohatší v tomto prípade sú tí, ktorých čisté imanie je niekde medzi 5 a 25 miliónmi dolárov.

Okamžite udrie do očí, koľko majetku majú boháči v cenných papieroch a hotovosti. V ostatných nástrojoch držia menej než 32 percent svojich aktív. Je to veľký rozdiel v porovnaní s priemernými ľuďmi, ktorí patria do nižšej príjmovej vrstvy. Tí totiž majú najväčšiu časť svojho majetku v nehnuteľnostiach na bývanie, tým pádom je jasné, že veľmi nemajú čo investovať.

Ale čo stojí za väčšiu pozornosť je, ako majú boháči prerozdelené investície na kapitálovom trhu. Tieto pomery už môžu byť zaujímavé pre kohokoľvek, kto má vlastné portfólio, bez ohľadu na to, koľko peňazí investuje. V prieskume jasne dominujú akcie, tvoria takmer 60 percentný podiel. Nasledujú dlhopisy s 21 percentným podielom. V pozadí môže stáť viac než päťročný býčí trh v USA, ktorý osedlali tí najbohatší s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sú sami v podstate majiteľmi firiem prostredníctvom akciovej spoločnosti.

Oveľa viac šokujúce bude, ak uvedieme aj konkrétne čísla. Z najbohatších až 84 percent drží akcie v hodnote v priemere 1,5 milióna dolárov. Asi 80 percent má americké cenné papiere v priemere za 1,17 milióna dolárov. 53 percent superboháčov investuje aj na medzinárodných alebo zahraničných trhoch, priemerne sa táto investícia pohybuje okolo 419 000 dolárov. Tretina vlastní medzinárodné akcie a štvrtina medzinárodné na burze obchodovateľné ETF.

Asi nejednému z nás sa po týchto riadkoch vynorí otázka, prečo chcú milionári investovať práve v Európe, ktorá je ohrozená recesiou a defláciou a vyznačuje sa nestále nervóznym akciovým trhom. Podľa názoru prezidenta Sepctrem Group, Georgea Walpera ale milionári nemilujú Európu, skôr takto vyjadrujú presvedčenie, že európske vlády sú stabilnejšie a nezasahujú toľko do ekonomických trendov ako to je vidieť v Číne, Brazílii a ďalších doteraz populárnych rozvíjajúcich sa krajinách. Inými slovami to neznamená, že Európa sa stala atraktívnejšou pre milionárov, ale skôr to, že je najmenej neatraktívna spomedzi zahraničných trhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy