Slovenské eurobondy sa predali do vyše 30 krajín

V utorňajšom syndikovanom predaji z novej emisie dvanásťročných bondov sa podľa Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity podarilo dosiahnuť najnižší výnos Slovenska pri emisii eurobondu s dlhodobou splatnosťou.

Slovenské dlhopisy v utorňajšom syndikovanom predaji novej emisie putovali do viac ako 30 krajín. Štát pritom na zahraničných trhoch predal dlhopisy za 1,5 mld. eur, pričom celkový dopyt v knihe objednávok dosiahol až 5,5 mld. eur. Dvanásťročný dlhopis s ročným kupónom na úrovni 1,375 % bol pritom pri finálnom predaji ocenený úrovňou 56 bázických bodov nad úrokový swap, čo podľa Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) zodpovedá iba veľmi malej prirážke novej emisie vo výške jedného bázického bodu nad existujúcu úrokovú krivku slovenských dlhopisov. „Finálne ocenenie tiež predstavuje nový najnižší výnos dosiahnutý Slovenskou republikou pri emisii eurobondu s dlhodobou splatnosťou,“ píše vo svojej tlačovej správe ARDAL.

Pozitívom transakcie bolo podľa agentúry aj rozmiestnenie investorov. Až 89 % emisie sa totiž umiestnilo mimo Slovenskú republiku medzinárodným investorom z viac ako 30 krajín. Dominovali najmä Nemecko a Rakúsko, kam smerovala viac ako štvrtina emisie, nasledovala Česká republika a krajiny Beneluxu. „Distribúcii dominovali správcovia fondov s podielom 41 %, poisťovne s podielom 14 % a penzijné fondy s podielom 7 %, kým centrálne banky a ostatní investori dosiahli rovnaký podiel 5 %,“ uvádza agentúra. Podiel bánk z celkovej hodnoty emisie predstavoval 28 %.

Utorňajší predaj štátnych dlhopisov si pochvaľuje aj minister financií Peter Kažimír. Slovensko sa podľa neho stáva čoraz atraktívnejším miestom pre domácich aj zahraničných investorov. „Dnešný úspešný predaj je výsledkom našej fiškálnej disciplíny a pokračujúceho ozdravovania verejných financií, aj za pomoci aktuálnej priaznivej situácie na trhu. Úrokové sadzby sú vďaka expanzívnej politike Európskej centrálnej banky na historických minimách,“ uviedol minister.

Agentúra ARDAL o príprave novej benchmarkovej emisie informovala ešte v pondelok s tým, že spolumanažérmi emisie budú Československá obchodná banka a Slovenská sporiteľňa. Agentúra pritom avizovala plán otvoriť štátny dlhopis s minimálne 12-ročnou splatnosťou ešte v polovici decembra v rámci svojho plánu emisií a aukcií na rok 2015. Cieľová hodnota emisie by podľa tohto plánu mala byť 3 mld. eur s pevnou úrokovou sadzbou. Okrem toho je v tomto roku súčasťou plánu taktiež otvorenie ďalšej novej emisie s kratšou splatnosťou 5 až 7 rokov s rovnakou cieľovou sumou 3 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy