Žiadosti o dôchodok z druhého piliera zatiaľ podalo 91 osôb

Žiadosť o vyplatenie dôchodku z druhého piliera si do dnešného dňa podalo 91 osôb. Z nich je 60 mužov a 31 žien. Uviedli to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi zástupcovia Sociálnej poisťovne (SP).
Ako povedal jej hovorca Peter Višváder, žiadosti pribúdajú každý deň a je predpoklad, že ich počet dosiahne 3000. Žiadosť o dôchodok z druhého piliera možno podať v Sociálnej poisťovni od 2. januára 2015. Ak sa sporiteľ rozhodne podať túto žiadosť v SP, musí navštíviť jej pobočku alebo ústredie, pokiaľ nemá na území SR trvalý pobyt.
Žiadosť o dôchodok z druhého piliera si možno podať aj v dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS), v ktorej je žiadateľ sporiteľom. Uvedené však neplatí, ak sporiteľovi ešte nevznikol nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku z prvého piliera. Vtedy môže žiadosť o predčasný starobný dôchodok z druhého piliera podať len v Sociálnej poisťovni.
Na účely spísania žiadosti o dôchodok z druhého piliera v Sociálnej poisťovni sa sporiteľ preukazuje platným občianskym preukazom alebo cestovným pasom, prípadne potvrdením o občianskom preukaze. V záujme bezproblémového spísania žiadosti o dôchodok z druhého piliera SP odporúča okrem preukazu totožnosti doniesť so sebou aj rodný list dieťaťa na účely preukázania zníženého dôchodkového veku ženy, doklad preukazujúci zamestnanie zaradené do I. pracovnej kategórie, rozhodnutie alebo potvrdenie od inštitúcie vyplácajúcej dôchodok zo silového rezortu a rozhodnutie alebo potvrdenie od inštitúcie vyplácajúcej dôchodok z cudziny, ako aj výpis z bankového účtu ako potvrdenie sumy vyplácaného dôchodku z cudziny.

Súvisiace články

Aktuálne správy