Predaj nových bytov v Bratislave stále rastie, sú menšie a lacnejšie

Na bratislavskom trhu novostavieb sa v poslednom štvrťroku 2014 predalo takmer o 37 % bytov viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. Počet voľných bytov sa vďaka prílevu novej ponuky na trh zvýšil na 3338. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti Bencont Investments.

Z 3338 voľných bytov je 27,4 % dokončených a pripravených na sťahovanie. Polovicu z nich tvoria byty, ktoré sú na trhu už viac ako dva roky, takzvané ležiaky. "Ich slabú predajnosť pripisujeme zlej štruktúre. Až 33 % z nich sú veľkometrážne byty, ktoré dnes v nových projektoch takmer nenájdeme," zdôvodnila spoločnosť.

Priemerná cena štvorcového metra (m2) v bratislavskej novostavbe klesla v porovnaní s 3. kvartálom o 3 % a medziročne o 8,5 %. Dosiahla tak úroveň 1723 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). "Dôvodom klesajúcej jednotkovej ceny na trhu je nižšia váha, respektíve menej bytov v novostavbách v drahších lokalitách, ako sú Staré Mesto, Nové Mesto či Ružinov," uvádza sa v analýze. Kým v najdrahšom Starom Meste stojí štvorcový meter približne 2400 eur, najmenej zaplatí záujemca o bývanie vo Vrakuni či Podunajských Biskupiciach, a to zhruba 1560 eur.

Priemerná rozloha voľných bytov ku koncu roka klesla na 68,57 m2. V porovnaní s 1. štvrťrokom 2012 je výmera o 13 m2 nižšia. "Znamená to, že napriek nezmenenej izbovosti bytov developéri znížili výmeru bytu tak, akoby odstránili jednu plnohodnotnú izbu," konštatovala spoločnosť.

Na bratislavskom trhu novostavieb sa v poslednom štvrťroku 2014 predalo 701 bytov. Celkovo sa vlani predalo 2635 nových bytov, čo je najviac od roku 2008. Predaj novostavieb v Bratislave sa medziročne zvýšil o 16,7 %.

V tomto roku by sa trh podľa analýzy výraznejšie zmeniť nemal. "Dobré projekty sa budú aj naďalej predávať tak, ako to bolo aj v tomto roku, takmer z papiera – čo znamená, že ak niekto bude čakať na svoj vysnený byt v novostavbe až do kolaudácie, tak sa bude musieť uspokojiť s tým, čo zostane po predpredaji," upozornila firma Bencont Investments. Zo všetkých predaných bytov v poslednom kvartáli 2014 bolo totiž dokončených len 36,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy