Umelá inteligencia: Nebezpečenstvo väčšie než riziko jadrovej vojny

, FT Foto: SITA

Poprední vedci v technologických odvetviach, úspešní podnikatelia, ale aj oscarove hollywoodske hviezdy sú medzi signatármi otvoreného listu, ktorý upozorňuje na nebezpečenstvo umelej inteligencie. V stávke je prežitie ľudskej civilizácie.

Desiatky odborníkov, vedci, podnikatelia aj investori v otvorenom liste upozorňujú na závažné hospodárske a sociálne riziko spočívajúce v rozvoji umelej inteligencie. Ako informoval The Financial Times, výzvu dopĺňa štúdia z Ústavu pre budúcnosť života (Future of Live Institute, FLI). Tá sumarizuje obrovské príležitosti a výhody plynúce z využívania umelej inteligencie, ale zároveň upozorňuje na skutočnosť, že u odbornej verejnosti rastú obavy z vývoja tejto technológie. Ide o to, že dnes nedokážeme doceniť, aké dôsledky bude mať pre dlhodobé prežitie ľudskej rasy to, že sa postupne na scéne objavujú stroje, ktoré svojimi zručnosťami presahujú možnosti ich tvorcov.

Ústav pre budúcnosť života vlani založili dobrovoľníci, ktorí v umelej inteligencii vidia nebezpečenstvo. Medzi zakladateľmi nájdeme aj Jaana Tallinna, jedného z vynálezcov platformy pre internetovú telefóniu Skype. Vo vedeckej rade tejto organizácie sedí aj Elon Musk, otec áut na elektrický pohon Tesla, či šéf leteckej spoločnosti SpaceX a manažér rady ďalších obchodných firiem. Nemenej známy je aj teoretický fyzik Stephen Hawking, ktorého obľúbenosť a popularita sa porovnáva s Albertom Einstenom. Ďalej Morgan Freeman,  oscarový herec, populárny aj vďaka snímke o Robinovi Hoodovi, kde ako bojovník sprevádza hlavného hrdinu do Anglicka.

Elon Musk tvrdí, že umelá inteligencia bez kontroly znamená pre ľudstvo väčšiu hrozbu, ako vypuknutie jadrovej vojny. Napriek tento otvorený list nemá slúžiť na zastrašovanie, ale má poukázať na starostlivé zváženie kladných a záporných možností umelej inteligencie.

Všetci signatári súhlasia s tým, že výskum a vývoj v oblasti umelej inteligencie rýchlo postupuje. Výsledky výskumu, a vývoj produktov a služieb postavených na základe umelej inteligencie budú mať stále väčší vplyv na spoločnosť. Umelá inteligencia v sebe skrýva obrovský potenciál, odborníci sa ale odvolávajú na základný motor ľudského rozvoja. Všetko, čo civilizácia môže ponúknuť je produktom ľudskej mysle, preto sa nedá predpovedať, čo nastane ak sa inteligencia pomocou umelých nástrojov znásobí. Nedá sa vopred hovoriť ani o víťazstve nad chorobami a chudobou. Netreba zabúdať na vedľajšie účinky, varujú signatári. Kým významne pokračuje výskum s cieľom využiť umelú inteligenciu v ekonomike, len nepatrná pozornosť je venovaná tomu, aké účinky to bude mať na  nezamestnanosť a ako narastú sociálne nerovnosti.

Umelá inteigencia už dnes preniká aj do každodenného života. Stretávame sa s ňou pri systémoch na rozpoznávanie hlasu a obrazu, alebo rýchlo sa rozvíjajúcich áut, ktoré už nepotrebujú šoféra. Podľa niektorých odhadov je v súčasnosti v kalifornskom Silicon Valley asi 150 startupov súvisiacich s umelou inteligenciou. Kapitál sa len tak hrnie do týchto projektov.

Veľké či malé podniky, všetci si sľubujú obrovské zisky ak by sa im podarilo prísť s počítačom schopným samostatného myslenia. myslieť sám za seba. Ústav pre budúcnosť života však varuje, že je na čase upriamiť viac pozornosti pri takomto prevratnom objave právnym a ekonomickým dôsledkom, alebo informačnej bezpečnosti. Úloha je omnoho náročnejšia, než sa na prvý pohľad môže zdať. Mali by sme dokázať využiť potenciál umelej inteligencie bez toho, aby sme sa mohli stať obeťami ich potenciálne deštruktívnych účinkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy