Rakúsko usporiada referendum o vystúpení z Európskej únie

, E15 Foto: YT

Rakúšania dostanú v referende šancu rozhodnúť, či ich krajina naďalej zostane súčasťou Európskej únie. Referendum prebehne súbežne s voľbami do krajinských parlamentov v "supervolebnom" týždni tesne pred letnými prázdninami, teda od 24. júna do 1. júla.

Iniciátorom hlasovania je občianska iniciatíva Heimat & Umwelt (Domov a životné prostredie), ktorá pred Vianocami doručila rakúskemu ministerstvu vnútra 10074 podpisov a splnila tak zákonnú hranicu pre usporiadanie referenda. "Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pred časom povedal, že euro je neodvolateľné. To vôbec nie je pravda. Chceme v praxi dokázať, ako vyzerá skutočnosť a že by ľudia takýmto klamstvám nemali veriť," vyhlásila Inge Rauscherová, ktorá iniciatívu za vystúpenie z EÚ vedie.

Skupine Heimat & Umwelt vadí tiež nedostatočná ochrana zvierat a pripravovaná americko-únijná obchodná dohoda TTIP.

Letné referendum o EÚ bude už 38. v poradí od roku 1964, kedy ľudové hlasovanie zákon umožnil. Ich výsledok však na rozdiel od iných krajín, kde inštitút referenda funguje, nie je v Rakúsku záväzný. Ak sa proti členstvu v EÚ vysloví viac ako 100 tisíc ľudí, musí parlament kauzu prerokovať. Výsledok referenda tak má len odporúčaciu hodnotu.

Navyše nie je vôbec isté, či stopku rakúskemu členstvu v EÚ potrebných 100 tisíc Rakúšanov podporí. Minuloročná dve referendá, v ktorých Rakúšania hlasovali o konci štátnych príspevkov na chod cirkví a o reforme federalizmu, skončili hlboko pod touto hranicou.

Súvisiace články

Aktuálne správy