Značka, ktorú spoznáte aj na sto honov: Pred 130 rokmi v americkej lekárni predali prvú Coca-Colu

, index;rozhlas.cz Foto: YT/cola

Štíhla fľaša s elegantnými krivkami, na etikete dve rozviate veľká „céčka“ a vnútri tmavý bublinkový nápoj. Včera to bolo presne 130 rokov, čo sa v Amerike začala predávať Coca-Cola. Za tento čas sa z nápoja, ktorého sa najprv predávalo 9 denne, stala celosvetovo známa značka s miliardovým obratom.

Prvýkrát mohli Coca-Colu ochutnať ľudia v americkej Atlante, kde sa 8. mája 1886 začala predávať v lekárni Jacob 's Pharmacy. Vtedy sa predávalo 9 nápojov denne, každý za 5 centov. Za prvý rok sa tak predalo Coca-Coly za 50 dolárov, pritom náklady na výrobu a hlavne reklamu stáli 70 dolárov. Prvý rok teda skončil stratou. Postupom času sa toho ale  veľa zmenilo. Z Coca-Coly sa postupne stal jeden z najpopulárnejších nealkoholických nápojov, ktorý sa predáva po celom svete.

Pre mnohých obyvateľov Spojených štátov je to symbol  Ameriky, podobne ako firmy Apple, IBM alebo Microsoft.

Nápoj sa najskôr predával v rovných fľašiach. Známy zaoblený tvar fľaše získal až v 20. storočí. Názov Coca-Cola aj logo s rozviatym písmom a dvoma veľkými C sa naopak zrodil už na konci 19. storočia.  Logo navyše vydržalo v takmer nezmenenej podobe dodnes. Podľa marketingového experta Edy Kauba je logo nadčasové a rozviate písané písmo v červenobielej kombinácii dnes rozpoznáte, aj keď ho uvidíte napríklad len periférne na desatinu sekundy. "Aj keď Coca-Cola používa iné písmo než latinka, napríklad ak je názov napísaný v azbuke, thajčine alebo čínskym písmom, tak logo spoznáte rovnako, pretože má rozviaty tvar a rešpektuje základný variant," vysvetľuje Kauba.

V súčasnosti má značka Coca-Cola hodnotu desiatok miliárd dolárov. Od 70. rokov minulého storočia intenzívne súperí so svojím hlavným rivalom, spoločnosťou Pepsi.

Príbeh vynálezcu Coca-Coly, ale tak, ako samotná značka, úspešný nie je. Zomrel ako narkoman a žobrák. Najpopulárnejší nealkoholický nápoj na svete vynašiel americký lekárnik John Pemberton v rokoch 1800, pôvodne to mal byť liek, nie osviežujúci nápoj. Toľko hovorí dobre známy príbeh. Avšak, to že Pemberton si veľmi neužil z celosvetového úspechu firmy s hodnotou 200 miliárd dolárov. Ako žobrák a narkoman zomrel po tom, čo predal práva ohľadom do dnes utajovanej receptúry na prípravu osviežujúceho nápoja.

Pemberton pochádzal zo štátu Georgia a v americkej občianskej vojne bojoval v armáde Juhu. Pri bitke v Columbii sa v roku 1865 vážne zranil. Mečom mu rozrezali hruď. Rovnako ako mnoho veteránov, aj Pemberton sa stal závislým na morfiu, aby dokázal znášať bolesti. Ako vyštudovaný farmaceut, sa preto od tohto času zameral na liečenie závislosti na morfiu a zároveň hľadal nové lieky, ktoré by dokázali morfium nahradiť. Coca-Cola je plodom tohto úsilia.

Cola pôvodne nebola sýtená, dokonca obsahovala alkohol. V skutočnosti to bolo víno dochutené kolovými orechmi a extraktom z listov koky, čo sa veľmi podobalo na pôvodný zdroj inšpirácie, francúzske víno Vin Mariani. Podobne obsahovalo aj stopy po kokaíne, neskôr sa recept upravil a a kokaín nahradil kofeín. Alkohol z nápoja zmizol bezprostredne pred tým, než ho uviedli na trh. Spôsobila to prohibícia v Atlante, kde predpokladali jedno z najväčších odbytísk. Naopak oxid uhličitý sa do receptu dostal len náhodou, ako súčasť experimentu. V tej dobe sa oxid uhličitý považoval za zdraviu prospešný. Pemberton sa rozhodol bublinky ponechať, čím sa jeho ponuka dostatočne odlišovala od ostatných, vlastnosťami podobných liečivých tonikov. Ochutená sódovka mala premiéru v roku 1886. Reklamovali ju ako liek nielen na zmiernenie závislosti na morfiu, ale aj ako pomoc pri migréne, impotencii, poruchách trávenia a všetkých druhoch neurologických problémov.

Oslnivý úspech sa ale nedostavil. Pembertonovi diagnostikovali rakovinu žalúdka, čím sa opäť stal závislým na morfiu, kolová kúra nezabrala.  Recept a práva spoločnosti Coca-Cola  v roku 1888 predal atlantskému podnikateľovi menom Asa Candler. Dostal za ne 550 dolárov. Candler následne založil Coca-Cola Company a spustil agresívnu marketingovú kampaň. Úspešný nápoj bol na svete, z Candlera sa neskôr sa stal starosta Atlanty. Pemberton sa však toho už nedožil. Zomrel v auguste 1888 chudobný ako kostolná myš. Jeho syn Charles sa síce snažil pokračovať v odkaze svojho otca, pokúšal sa namiešať alternatívnu verziu koly, ale s rastúcou popularitou Coly sa poradiť nevedel. O šesť rokov neskôr nasledoval svojho otca, ako narkoman závislý na ópiu.

Súvisiace články

Aktuálne správy