Biotechnológie nestratia svoju dynamiku ani v roku 2015

, Colosseum Foto:SITA

Pre niektorých investorov je tento sektor bublina, pre iných hodnotná investícia. Áno, reč je o biotechnologických spoločnostiach, ktoré nevykazujú jedinú známku spomalenia rastu cien akcií. Biotechnologický sektor bol v roku 2014 jedným z najziskovejších odvetví. Od začiatku januára do polovice decembra tohto roka S & P 500 Biotechnology Index vzrástol o neuveriteľných 43,6 % a Nasdaq Biotechnology Index dokázal zhodnotiť o 36,9 %.

Tieto zisky sú trikrát až šesťkrát väčšie oproti trhu v širšom kontexte, kedy Dow Jones Industrial Average dokázal rásť o 6,1 %, S&P 500 o 10,3 %, a Nasdaq o 12,8 %.

Porovnanie rastu Nasdaq Biotechnology Index (NBI) a S&P 500 Biotechnology Index s Dow Jones (DJI) v roku 2014, zdroj: Money Morning.

Jedným z ďalších ukazovateľov sily v tomto odvetví bol aj počet IPO v roku 2014. V tomto roku v USA uskutočnilo 262 spoločností prvú verejnú ponuku akcií. Oblasť zdravotnej starostlivosti bola vôbec najdominantnejšia s 100 IPO. Dokonca tieto zdravotné spoločnosti, ktoré prišli na trh so svojou verejnou ponukou akcií, dokázali už výrazne odmeniť včasných investorov. Spomínaných 100 IPO získalo celkovo 8,7 miliardy dolárov a priemerný zisk v prvý deň obchodovania bol 13,6 %.

Ako je zrejmé z grafu, biotechnologický trh ukázal svoju vitalitu, keď prekonal ostrý výpredaj, ktorý sa odohrával od konca februára do polovice apríla 2014. Vtedy Nasdaq Biotechnology Index poklesol o 20,8 %.

Dôvody, na základe ktorých očakávame, že sa biotechnologickému odvetviu bude dariť aj naďalej

Spoločnosť Evaluate Pharma vo svojej analýze predikuje, že tržby značkových liekov na predpis sa celosvetovo budú zvyšovať tempom takmer o 4 % ročne a to až do roku 2018.

Ďalším významným katalyzátorom je starnutie americkej populácie. Agentúra zriadená americkým ministerstvom zdravotníctva a sociálnych služieb – US Administration on Aging uviedla vo svojej správe prognózu, v ktorej očakáva, že do roku 2030 sa počet starých ľudí zdvojnásobí oproti stavu z roku 2000. Agentúra zároveň uviedla, že títo ľudia budú žiť dlhšie, pretože priemerná dĺžka ľudského života sa stále zvyšuje.

Táto skutočnosť predstavuje obrovské príležitosti pre všetky typy biotechnologických spoločností, vrátane tých, ktoré sa zaoberajú oftalmológiou a vývojom liekov na neurologické a psychiatrické ochorenia. V neposlednom rade je to taktiež šanca pre tie spoločnosti, ktoré sa zaoberajú liečbou rôznych bolestí a chorôb v starobe, ako je rakovina.

V oblasti biotechnológií je najdôležitejšie nájsť firmy s reálnou hodnotou. Sú to najmä tie, ktorých vývoj napreduje, vyrábajú kvalitné lieky a spĺňajú kritické potreby ľudstva.

Akcie biotechnologických spoločností je možné obchodovať pomocou niekoľkých ETF. Najznámejšie sú iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund, First Trust AMEX Biotechnology Index Fund, SPDR S&P Biotech ETF, Market Vectors Biotech ETF, PowerShares Dynamic Biotechnology & Genome Portfólio, ProShares Ultra Nasdaq Biotechnology.

Autorom je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy