Presun kapitálu do bezpečných prístavov

Utorkový obchodný deň potvrdil zvýšenú rizikovú náladu na finančných trhoch a priniesol priestor pre bezpečné finančné aktíva.

 

Utorkový obchodný deň potvrdil zvýšenú rizikovú náladu na finančných trhoch a priniesol priestor pre bezpečné finančné aktíva. Začiatok obchodovania v Európe bol sprevádzaný náznakmi upokojenia, ale postupom času sa zvýšená volatilita ukázala v plnej kráse. Dokumentuje to index volatility VIX, ktorý s otvorením Ameriky vzrástol až na svoje tohtoročné maximum 22.90.

Ekonomický kalendár bol v znamení indexov nákupných manažérov v sektore služieb, ktorý mal v jednotlivých krajinách zmiešaný náboj. Pozitívne decembrové PMI v službách zaznamenalo Nemecko na úrovni 52.1b. Naopak britský index PMI zaznamenal pokles v decembri na 55.8, pričom v novembri 58.6 b. Z celkového hľadiska eurozóna nepriniesla náznaky oživenia a akciové indexy zatvorili v červenom: DAX -0.04 %, FTSE 100 -0.79  %, CAC -0.68  %.

Investori momentálnu rizikovú situáciu riešia prechodom k tzv. bezrizikovým aktívam, čo dokumentuje nárast výnosov na 10 ročných štátnych dlhopisov Nemecka a USA. V Nemecku sa na spomenutom aktíve dosiahol najnižší celoživotný výnos 0.441 %, pričom pokles bol okolo 12 p.b. Americké štátne dlhopisy zaznamenali najnižšiu hodnotu od mája 2013 s výnosom 1.885 %.

Za Atlantikom slabé fundamenty len pomohli novoročnému výpredaju na akciách. Index PMI v službách poklesol v decembri na 53.3 b. a sklamal očakávania na 53.7 b. Taktiež kompozitný index ISM mimo priemysel dosiahol 56.2 b., pri konsenze 58 b. Ak to spojíme s voľným pádom na rope, dostaneme sa k negatívnemu uzatvoreniu u hlavných amerických akciových indexov: DJIA -0.76  %, NASDAQ -1.29  %, S&P 500 -0.43 %.

Bezpečný prístav dnes potvrdili taktiež drahé kovy. Zlato počas utorka celý deň v rastúcom trende s dosiahnutím trojtýždňového maxima 1223.19 USD/oz. Striebro zakončilo ešte vyššie ako zlato s denným ziskom 2.20 %. Na druhej stane pretrváva voľný pád na rope, ktorá dosahuje svoje nové päť a pol ročné minimá. WTI ropa v utorok odpísala 4.34 % o 22:00 sa obchoduje 47.88 USD/barel Ropa Brent nezaostala a pripísala si dennú stratu 4.16 %.

Prepad cien ropy sa prejavil aj na menách krajín závislých od vývozu ropy. Najviac si to odniesol ruský rubeľ, ktorý denne stratil okolo 4.60 % a o 21:00 sa obchoduje na úrovni 63.18 USDRUB. Nórska koruna nasledovala rubeľ a podarilo sa jej v utorok oslabiť o 1.17 % oproti americkému doláru. Kanadský dolár obišiel najlepšie so stratou 0.47 % na menovom páre s američanom. Nervozita na trhu sa prejavila aj na forexe, nakoľko japonský jen ako „safe haven“  oproti doláru zhodnotil o 0.78 %.  

Daniel Rosinský, junior analytik Capital Markets o.c.p., a.s.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy