Úroky z hypoték v novembri klesli na 2,77 % p.a.

V novembri si ľudia mohli z bánk odnášať hypotéky za rekordne nízke úrokové sadzby. Boli o takmer jeden percentuálny bod nižšie ako pred rokom.

Ceny hypoték vlani klesali na rekordne nízke úrovne. Podľa analýzy Prima banky sa to potvrdilo aj v údajoch za november, kedy priemerná sadzba, za ktorú si ľudia brali nové hypotekárne úvery, klesla na 2,77 % p.a. To je takmer o jeden percentuálny bod menej ako pred rokom. "Rok 2014 sa niesol v duchu historicky najlacnejších hypoték. Úroky začali výrazne klesať už na jar a do konca roka padli prvýkrát v histórii pod hranicu 3 %. V novembri sme sa dočkali nového rekordu," uvádza Prima banka.

Banky pritom v novembri poskytli nové hypotéky za 424 mil. eur a celkové portfólio úverov na bývanie, bez úverov stavebných sporiteľní, tak dosiahlo 14,6 mld. eur. Medziročne to znamenalo nárast o 15,2 %. "Hoci Slovensko rastie v hypotékach v porovnaní s ostatnými krajinami eurozóny mimoriadne rýchlo, už od septembra začalo tempo rastu poskytnutých úverov na bývanie mierne klesať," konštatuje v tlačovej správe Prima banka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy