Jen v utorok posilnil voči doláru aj euru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Jen v utorok posilnil voči doláru aj euru“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

BRATISLAVA 30. decembra (SITA, Reuters) – Japonský jen v utorok posilnil voči americkému doláru aj euru. Americká mena aj akciové trhy boli pod tlakom po správe, že ceny ropy sa prepadli na 5,5 ročné minimum menej ako 57 USD za barel. Na euro negatívne vplývala situácia v Grécku, kde sa budúci mesiac uskutočnia predčasné parlamentné voľby. Favoritom v prieskumoch verejnej mienky je radikálna ľavicová strana Syriza, ktorá odmieta pokračovanie spolupráce s medzinárodnými veriteľmi, čo vyvoláva obavy z návratu dlhovej krízy v eurozóne.

Jen voči doláru posilnil o takmer 1 % na 119,56 USD/JPY a dolárový index klesol o 0,3 % na 89,967 bodu. Euro voči doláru stagnovalo na úrovni 1,21525 USD/EUR a oproti jenu kleslo o 1 % na 145,25 JPY/EUR.

Zlotý v utorok voči euru posilnil. Reagoval na slová poľského ministra financií Mateusza Szczureka, ktorý vyjadril nespokojnosť s tempom minulotýždňového oslabenia národnej meny. Szczurek povedal, že ho síce neznepokojil nedávny pokles zlotého na úroveň 4,3 PLN/EUR, ale za dôvod pre obavy považuje tempo pohybu kurzu poľskej meny. V utorok do 10:05 SEČ zlotý stúpol o 0,18 % na 4,305 PLN/EUR. Posilnila aj česká koruna, a to o 0,04 % na 27,708 CZK/EUR, ale maďarský forint oslabil o 0,01 % na 315,350 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy