Podnikatelia sa od januára musia pripraviť na ďalšie zmeny v daňovom systéme

Podnikatelia musia od januára počítať s viacerými zmenami, ktoré priniesla novela zákona o dani z príjmov.

Účinnosť totiž nadobúda novela zákona o dani z príjmov, ktorej najvýznamnejšie opatrenia sa zrejme týkajú odpisov. Rozširuje sa totiž počet odpisových skupín zo 4 na 6. V konečnom dôsledku sa skráti odpisovanie výrobných technológií z 12 na 8 rokov, na druhej strane sa však až dvojnásobne predĺži odpisovanie nevýrobných nehnuteľností na 40 rokov. Práve táto zmena sa stala pri schvaľovaní návrhu terčom najväčšej kritiky. Opoziční poslanci vláde vyčítali retroaktivitu, oslabovanie udržateľnosti verejných financií aj príliš veľkú zmenu v odpisovaní budov, ktorá podnikateľom nabúra finančné plány.

Okrem toho sa od januára zavádza aj často medializované limitovanie vstupnej ceny osobných automobilov podnikateľom s nízkym daňovým základom hranicou 48 tis. eur, zrušenie lízingového spôsobu odpisovania u hmotného majetku obstarávaného finančným prenájmom, zavedenie pravidiel nízkej kapitalizácie na prepojené spoločnosti či rozšírenie transferového oceňovania.

Vláda návrh obhajovala tým, že zmenami sa má zvýšiť daňová spravodlivosť. Preto sa napríklad mení spôsob zdanenia zamestnaneckých benefitov vo forme nepeňažného plnenia, zavádza sa zrážková daň farmafirmám z peňažných plnení poskytovaných lekárom a samozdanenie lekárov z darov a iných nepeňažných plnení od farmaceutických firiem. Cez zákon sa taktiež zvyšuje podpora výskumu a vývoja dodatočným odpočtom 25 % nákladov vynaložených na výskum a vývoj.

Oproti pôvodnému vládnemu návrhu pri hlasovaní v parlamente z neho vypadol kontroverzný zoznam majetku, ktorý môže byť okrem podnikania využívaný aj na osobnú spotrebu. Stále tak zostáva na posúdení podnikateľa, či si uplatní 80 % odpis na majetok, ktorý využíva aj na súkromné účely, alebo ho odpíše presným pomerom jeho využívania na podnikateľské, resp. osobné účely. Z návrhu tiež vypadlo zrušenie 80 % paušálnych nákladov na spotrebované pohonné hmoty a zvýšil sa počet dokladov, s ktorými možno využívať virtuálnu registračnú pokladnicu z 300 na 1 000 mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy