ČSOB očakáva za rok 2014 mierny rast zisku

ČSOB odhaduje, že dosiahne za rok 2014 len mierny medziročný nárast hospodárskeho výsledku. Už ku koncu septembra zaznamenala skupina ČSOB mierny rast čistého zisku o 1,9 % na 48,9 mil. eur. Pod pozitívne finančné výsledky sa v roku 2014 podpísal podľa hovorkyne ČSOB Zuzany Eliášovej stabilný príjem z čistých úrokových výnosov. „Nárast je podporený napríklad pokračujúcim rastom portfólia úverov na bývanie a pretrvávajúcim záujmom o úvery spotrebného financovania. K výsledku prispel aj zisk z finančných operácií, úspešné obchodovanie na finančných trhoch a zdravé úverové portfólio,“ povedala Eliášová.

ČSOB a jej dcérske spoločnosti plánujú v roku 2015 dosiahnuť úspešnú úroveň predpokladaného výsledku hospodárenia z roku 2014. Očakávaný je však rýchlejší rast prevádzkových výnosov z hlavných podnikateľských aktivít, čo podľa Eliášovej otvára priestor potrebný pre vyššie investície na strane prevádzkových nákladov. Na druhej strane ČSOB predpokladá mierny pokles výnosov z finančných operácií. Rok 2015 a nasledujúce obdobia sa budú niesť podľa Eliášovej v duchu zvýšených investícií do informačných technológií.

ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom. ČSOB patrí do skupiny KBC, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. Skupina ČSOB ponúka služby banky, KBC Asset Managementu, ČSOB Factoringu, ČSOB Leasingu, ČSOB Poisťovne a ČSOB stavebnej sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy