Skipatrol dozerá na lyžiarov po Jasnej už aj v Tatranskej Lomnici

Na základe niekoľkoročných dobrých skúseností s fungovaním bielych hliadok s označením Skipatrol v najväčšom slovenskom lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách sa takáto preventívno-bezpečnostná činnosť rozbieha aj na zjazdových tratiach v Tatranskej Lomnici.
„V Jasnej sa nám darí týmto spôsobom eliminovať nedisciplinovanosť niektorých lyžiarov. Keďže legislatíva nepodporuje takýto pohyb kontroly po zjazdovkách, rozhodli sme sa v našich strediskách zriadiť takéto biele hliadky,“ skonštatoval Dušan Slavkovský zo spoločnosti Tatry mountain resorts.
Zároveň vysvetlil, že dvojčlenné hliadky tvoria výborní lyžiari. Neustále dozerajú na dodržiavanie základných pravidiel bezpečného pohybu lyžiarov na zjazdovkách, upozorňujú ich, aby nepostávali uprostred tratí či za horizontom a po 16. h včas schádzali z tratí, aby sa v tme nezrazili so snežnými mechanizmami.
„Nedisciplinovaným lyžiarom, ktorí sa nevedia správať a ohrozujú tak aj bezpečnosť ostatných návštevníkov, udelí náš Skipatrol tzv. červenú kartu. Tým, ktorí ani po opakovanom upozornení neprehodnotia svoje bezohľadné správanie na lyžiarskych svahoch, zablokuje skipas,“ zdôraznil Slavkovský.
„Každý lyžiar by mal ovládať tzv. Biely kódex, čiže pravidlá správania sa. Žiaľ, na Slovensku zatiaľ nemáme zákon, ktorý by nekompromisne vyžadoval lyžiarske hliadky. Napriek tomu sme si ich zriadili sami, ako ďalší významný krok k skvalitneniu služieb a zvýšeniu prvoradej bezpečnosti lyžiarskych návštevníkov,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy