Rusko tvrdí, že kríza rubľa sa už skončila

Rusko vo štvrtok vyhlásilo, že prekonalo menovú krízu. Jeho devízové rezervy sa však výrazne znížili a inflácia v krajine vyskočila nad 10 %. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Ruské devízové rezervy prvýkrát od roku 2009 padli pod úroveň 400 miliárd USD (327,36 miliardy eur). Aktuálne sa nachádzajú na úrovni 398,9 miliardy USD, uviedla vo štvrtok (25. 12.) ruská centrálna banka. Tento finančný vankúš, ktorý patrí k najväčším na svete, len medzi 13. a 19. decembrom klesol o 15,7 miliardy USD.
Minister financií Anton Siluanov uviedol, že prepad rubľa sa zastavil. „Vidíme tendenciu posilňovania rubľa,“ tvrdí. Kurz eura sa výrazne zotavil po tom, čo minulý týždeň padol na historické minimum a vláda a centrálna banka prijali opatrenie na jeho podporu. Medzi tieto opatrenia patrí zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby na 17 % z 10,5 %, obmedzenie exportu obilia a neformálne kapitálové kontroly.
„Kľúčový úrok sa zvýšil, aby sa stabilizovala situácia na devízovom trhu. Táto fáza je podľa nás už za nami. Rubeľ teraz posilňuje,“ povedal Siluanov vo štvrtok v hornej komore parlamentu. Dodal, že úrokové sadzby sa znížia, ak situácia zostane stabilná aj naďalej.
Rusko sa aktuálne nachádza v kríze. Jej hlavnými dôvodmi sú západné sankcie v súvislosti s ukrajinskou krízou a prudký prepad cien ropy. Ruskému rozpočtu, ktorý je vo veľkej miere závislý od príjmov z predaja čierneho zlata, hrozí v roku 2015 obrovská diera.
Prezident Vladimir Putin vyhlásil, že medzi príčinami krízy sú okrem vonkajších faktorov aj vnútorné ekonomické problémy. Aktuálna situácia je podľa neho šancou na „vnútornú obnovu“. Putin tiež pochválil posledné kroky vlády v boji s krízou.

Súvisiace články

Aktuálne správy