Deficit bežného účtu Grécka v októbri klesol

Októbrový deficit bežného účtu platobnej bilancie krajiny v medziročnom porovnaní klesol na 0,198 mld. eur z úrovne 0,316 mld. eur

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka sa v októbri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zmenšil. Ide o výsledok zvýšenia príjmov krajiny z turizmu. Informovala o tom v pondelok grécka centrálna banka. Októbrový deficit bežného účtu Grécka bol v objeme 0,198 mld. eur, pričom v októbri 2013 bol na úrovni 0,316 mld. eur.

Za celý minulý rok krajina dosiahla prebytok bežného účtu platobnej bilancie v sume 1,24 mld. eur, čo sa rovnalo približne 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Očakáva sa, že Grécko vykáže prebytok bežného účtu aj za tento rok. Jeho import sa totiž zmenšuje a rastú tržby turizmu, ktorý je hlavným zdrojom príjmov krajiny zo zahraničia. V októbri boli príjmy Grécka z turizmu v objeme 993 mil. eur, pričom v rovnakom mesiaci vlaňajška boli v sume 950 mil. eur.

Grécka vláda, Európska únia aj Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladajú, že po rokoch recesie hospodárstvo krajiny za tento rok vykáže rast o 0,6 %. V treťom štvrťroku grécka ekonomika oproti predchádzajúcemu kvartálu posilnila o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy