Reálne mzdy v Nemecku v treťom kvartáli rástli

Reálne mzdy v Nemecku sa v treťom kvartáli medziročne zvýšili o 1,8 %. V období od júla do septembra bola priemerná mzda zamestnanca na plný úväzok v Nemecku vo výške 3 541 eur. Táto suma je pred zdanením a nezahŕňa ani odvody

Reálne mzdy v Nemecku sa v treťom kvartáli medziročne zvýšili o 1,8 %. Je to najvyšší nárast za viac ako tri roky. V období od júla do septembra bola priemerná mzda zamestnanca na plný úväzok v Nemecku vo výške 3 541 eur. Táto suma je pred zdanením a nezahŕňa ani odvody. Najvyššie priemerné mzdy mali zamestnanci v bankovníctve, poisťovníctve, v oblasti informácií, komunikácie a taktiež v energetickom sektore.

Nominálne mzdy v krajine sa v sledovanom období zvýšili o 2,6 %, pričom spotrebiteľské ceny v krajine v treťom štvrťroku stúpli o 0,8 %. Miera inflácie bola nižšia než priemer počas uplynulých dvadsiatich štvrťrokov. Nízka miera inflácie bola podľa štatistického úradu hlavným dôvodom nárastu reálnych miezd.

Rast reálnych miezd by mohol podporiť súkromnú spotrebu. Práve súkromná spotreba by podľa predpokladov mala byť v tomto roku motorom hospodárskeho rastu Nemecka. Export, ktorý tradične ťahal ekonomiku nahor, by totiž podľa predpokladov mal byť slabý.

Súvisiace články

Aktuálne správy