Globálny boom na trhu IPO v roku 2014 rástol o 50%

Svet globálnych primárnych emisií akcií (IPO) zažil počas tohto roka veľkú obľubu, pretože firmy sa snažili využiť rastúci akciový trh a silný apetít investorov.Podľa predbežných údajov z Dealogicu: "Ročný objem IPO predstavoval úroveň 257,7 miliárd dolárov, čím sa jedná až o 49 percentný medziročný rast a najvyššie číslo od roku 2010."Podobné: Najväčšia ekonomika: Akciový trh USA je stále najlepšou voľbouStrach z kybernetických útokov? Čo tak toto ETF?Čínsky internetový obor Alibaba Group počas jeho IPO na New York Stock Exchange (NYSE) získal 25,0 miliardy amerických dolárov, čím sa stal najväčšou emisiou cenných papierov v tomto roku a zároveň novým rekordom, keď prekonal primárnu emisiu akcií čínskej spoločnosti Agricultural Bank of China v roku 2010 o objeme 22,1 miliardy dolárov.$ 6,0 miliardové IPO saudskoarabskej National Commercial Bank a 4,9 miliardová ponuka akcií najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne Austrálie,  Medibank Private sa tento rok umiestnili na druhom a treťom mieste.Podľa sektorov, medzi najviac aktívne spoločnosti v ich získavaní kapitálu cez akciový trh patrili najmä technologické a finančné spoločnosti.Technologický sektor v roku 2014 cez IPO získal 59,9 miliardy dolárov, čím sa jedná o obrovský nárast z 11,0 miliárd dolárov v minulom roku a druhý najvyšší ročný objem v zázname, za rokom 2000.

Svet globálnych primárnych emisií akcií (IPO) zažil počas tohto roka veľkú obľubu, pretože firmy sa snažili využiť rastúci akciový trh a silný apetít investorov.

Podľa predbežných údajov z Dealogicu: „Ročný objem IPO predstavoval úroveň 257,7 miliárd dolárov, čím sa jedná až o 49 percentný medziročný rast a najvyššie číslo od roku 2010.“

Podobné:

Najväčšia ekonomika: Akciový trh USA je stále najlepšou voľbou

Strach z kybernetických útokov? Čo tak toto ETF?

Čínsky internetový obor Alibaba Group počas jeho IPO na New York Stock Exchange (NYSE) získal 25,0 miliardy amerických dolárov, čím sa stal najväčšou emisiou cenných papierov v tomto roku a zároveň novým rekordom, keď prekonal primárnu emisiu akcií čínskej spoločnosti Agricultural Bank of China v roku 2010 o objeme 22,1 miliardy dolárov.

$ 6,0 miliardové IPO saudskoarabskej National Commercial Bank a 4,9 miliardová ponuka akcií najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne Austrálie,  Medibank Private sa tento rok umiestnili na druhom a treťom mieste.

Podľa sektorov, medzi najviac aktívne spoločnosti v ich získavaní kapitálu cez akciový trh patrili najmä technologické a finančné spoločnosti.

Technologický sektor v roku 2014 cez IPO získal 59,9 miliardy dolárov, čím sa jedná o obrovský nárast z 11,0 miliárd dolárov v minulom roku a druhý najvyšší ročný objem v zázname, za rokom 2000. Medzitým primárne emisie finančných akcií získali 38,5 miliardy dolárov, čím sa jedná o viac než dvojnásobok z roku 2013, kedy predali akcie o hodnote 19,2 miliardy dolárov.

Top burzou roka 2014 je …

NYSE si v roku 2014 udržala svoju korunu najväčšieho burzového operátora IPO podľa objemu?, keďže bolo cez ňu zrealizovaných 111 emisií, v hodnote 71,7 miliardy dolárov, čím sa jej podarilo dosiahnuť rekordný rok. Počas minulého roku jej objemy predstavoval úroveň 43,9 miliárd dolárov.

NYSE porazila Nasdaq v jednoznačne rekordnom IPO spoločnosti Alibaba, čím dala veľkú ranu Nasdaq-u, ktorý bol preferovanou voľbou pre mnoho technologických spoločností kótovaným v USA.

Avšak burza Nasdaq je na čele toho, čo sa týka počtu obchodov, so 173 IPO v celkovej hodnote 23,3 miliárd dolárov.

Ázijské spoločnosti sa celkom ponáhľali

Tento krát skúsme podľa oblasti. Ázijské spoločnosti viedli získavanie finančných prostriedkov, keďže sa objem ich IPO dostal na úroveň 106,8 miliardy dolárov, čo je najviac od roku 2010.

Podobné:

Technologické fúzie sú „in“ viac, ako v dot-com ére

Bude Apple čoskoro o hodnote 1 bilióna dolárov

Akcie GoPro od júnového IPO vzrástli až 172% !!!

Európa, Stredný východ a Afrika, alebo EMEA cez IPO počas tohto roka získali 83,8 miliárd dolárov a spoločnosti z USA získali 60,9 miliárd dolárov. Pre USA to bol najvyšší celkový od roku 2000.

US Citizens Financial Group vlastnená britskou bankou (Royal Bank of Scotland Group) v jej IPO počas mesiaca september získala 3,5 miliardy amerických dolárov a bola tak najväčšou americkou emisiou akcií od IPO spoločnosti Facebook v roku 2012.

Zdroj: Traders Magazine

Súvisiace články

Aktuálne správy