Nezamestnanosť v novembri klesala aj vďaka demografickému vývoju

Nezamestnanosť na Slovensku klesala v novembri tohto roka aj vďaka demografickému vývoju. "Nezamestnanosť sa pomerne priaznivo vyvíja jednak z dôvodu rastu výkonnosti ekonomiky.

Nezamestnanosť na Slovensku klesala v novembri tohto roka aj vďaka demografickému vývoju. „Nezamestnanosť sa pomerne priaznivo vyvíja jednak z dôvodu rastu výkonnosti ekonomiky. Na druhej strane, dôležitú úlohu v poklese nezamestnanosti zohráva aj uvoľňovanie kapacít na trhu práce z dôvodu odchodu starších ročníkov do dôchodku,“ konštatujú to vo svojom najnovšom komentári analytici Národnej banky Slovenska (NBS).
Ako ďalej vyplýva z komentára, miera evidovanej nezamestnanosti po sezónnom očistení v novembri klesla na úroveň 12,36 %. Rovnako o 0,11 percentuálneho bodu (p.b.) klesla aj celková miera nezamestnanosti, a to na 13,93 %.
Sezónne neočistená miera evidovanej nezamestnanosti medzimesačne klesla o 0,1 p.b. na 12,25 %. „Počet uchádzačov na úradoch práce pokračuje vo svojom priaznivom trende. V novembri sa odtoky do zamestnania aj prítoky držali na relatívne stabilných úrovniach. Odtok uchádzačov je však zreteľne silnejší,“ priblížili analytici národnej banky.
Vo štvrtom švrťroku tohto roka však bude podľa nich zamestnanosť na Slovensku rásť miernejšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy