Japonská centrálna banka nezvýšila monetárne stimuly

Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) sa rozhodla ponechať svoje monetárne stimuly nezmenené. A to aj napriek klesajúcim cenám ropy, ktoré ohrozujú inflačný cieľ banky. Najprv chce totiž zhodnotiť vplyv doterajšieho masívneho uvoľnenia menovej politiky, než začne uvažovať o ďalších opatreniach. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Menová rada BoJ pomerom hlasov 8:1 schválila, že tempo zvyšovania menovej bázy zostane na úrovni 80 biliónov JPY (548 miliárd eur) ročne. Banka naposledy rozšírila stimuly 31. októbra.
Japonská ekonomika podľa BoJ pokračuje v miernom oživovaní. Banka dodala, že negatívny vplyv zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) na domáci dopyt slabne.
BoJ tiež zlepšila svoje očakávania týkajúce sa exportu a priemyselnej produkcie. Vývoz podľa banky signalizuje nárast, pričom ešte v novembri BoJ hovorila o jeho stagnácii. Priemyselná produkcia sa odráža od dna.
BoJ zopakovala, že firemné investície sa pomaly zvyšujú, pretože zisky firiem rastú a súkromná spotreba je odolná voči negatívnym trendom.
Tempo rastu spotrebiteľských cien zostane podľa banky nejaký čas na terajšej úrovni. Dlhodobé inflačné očakávania sa však zvyšujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy