Air France-KLM odložili plánovaný nákup lietadiel pre nižší zisk

Francúzsko-holandská letecká spoločnosť Air France-KLM odložila nákup nových lietadiel, aby zredukovala svoje náklady. Očakáva totiž nižší zisk za tento rok, než s akým pôvodne počítala. Dôvodom sú slabé tržby z diaľkových letov a septembrový štrajk pilotov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Najväčšie európske aerolínie si neprevezmú v nasledujúcich dvoch rokoch 10 lietadiel od amerického koncernu Boeing, pretože ich zisk pred úrokmi, zdanením odpismi a amortizáciou (EBITDA) bude minimálne o 200 miliónov eur nižší, ako pôvodne očakávali a v najlepšom prípade dosiahne 1,6 miliardy eur.
Spoločnosť tak po piatich rokoch reštrukturalizácie, ktorá mala konečne priniesť ovocie, musí znova obmedziť investície. Prispel k tomu aj dvojtýždňový štrajk pilotov, najhorší v histórii firmy.
Ďalším dôvodom, pre ktorý sa aerolínie rozhodli odložiť nákup nových strojov na neskôr, je aj pokles cien ropy a v dôsledku toho zníženie cien leteckého paliva. Nové stroje majú úspornejšie motory, takže nižšie náklady na palivo, s ktorými Air France-KLM počítali, im prinesie lacnejšia ropa. Náklady na palivo predstavujú zhruba 40 % výdavkov leteckej spoločnosti.
Air France-KLM tento rok už niekoľkokrát znížili svoj odhad zisku. Prvýkrát zredukovali EBITDA v júli z 2,5 miliardy eur na 2,2 až 2,3 miliardy eur, potom znova v októbri a najnovšie svoj odhad znížili na 1,6 miliardy eur.
Vedenie spoločnosti tvrdí, že vďaka ďalším úsporných opatreniam a zmene investičných plánov dokáže vytvoriť rezervy, ktoré aerolíniám pomôžu zvládnuť nasledujúci rok aj napriek náročnému konkurenčnému prostrediu.

Súvisiace články

Aktuálne správy