Unipetrol dostal súhlas na akvizíciu Českej rafinérskej

Český protimonopolný úrad dospel k záveru, že úplné prevzatie Českej rafinérskej firmou Unipetrol nenaruší hospodársku súťaž, keďže obe firmy nedisponujú spoločným trhovým podielom prevyšujúcim 15 %

Český protimonopolný úrad schválil akvizíciu, v rámci ktorej skupina Unipetrol kupuje 32,4-percentný podiel v spoločnosti Česká rafinérská od talianskej firmy Eni. Úrad o tom informoval v piatok. Unipetrol kúpou tohto podielu nadobúda úplnú kontrolu nad Českou rafinérskou. Rafinérska skupina Unipetrol v prvom štvrťroku tohto roka kúpila aj 16,4-percentný podiel, ktorý mala v Českej rafinérskej spoločnosť Royal Dutch Shell.

Český protimonopolný úrad v piatok na svojej internetovej stránke uviedol, že spojenie posudzoval hlavne vo vzťahu k veľkoobchodnému predaju ropných produktov. „Na relevantných trhoch, ktoré sú z geografického hľadiska vymedzené stredoeurópskym regiónom, spájajúce sa firmy nedisponujú spoločným trhovým podielom prevyšujúcim 15 % a preto posudzované spojenie nevzbudzuje obavy z podstatného narušenia hospodárskej súťaže,“ uviedol úrad.

Spoločnosť Unipetrol, ktorá je súčasťou nadnárodnej petrochemickej skupiny PKN Orlen, sa zameriava najmä na spracovanie ropy a predaj motorových palív. Česká rafinérska je spracovateľskou rafinériou, ktorá prevádzkuje závody v Litvínove a Kralupoch nad Vltavou.

Súvisiace články

Aktuálne správy