Redukcia prieskumu ložísk ropy zhoršila zisk nórskej PGS

Nórska spoločnosť PGS uskutočňujúca seizmický prieskum morského dna pre ťažbu ropy a plynu očakáva pokles jadrového zisku za tento rok na 700 mil. USD z vlaňajších 725 mil. USD

Nórska firma PGS poskytujúca služby v ropnom priemysle zredukovala prognózu svojho zisku za rok 2014 a uviedla, že zisk klesne aj budúci rok, keďže ropné odvetvie prechádza obdobím turbulencie. Spoločnosť PGS uskutočňujúca seizmický prieskum morského dna pre ťažbu ropy a plynu očakáva, že osobitne slabý bude prvý kvartál roku 2015 a preto odloží dodávky časti svojich nových lodí, aby zmenšila záväzky v oblasti výdavkov. Firma to uviedla v aktualizácii svojej stratégie, ktorú zverejnila v piatok.

Keďže cena ropy od júna klesla o 45 %, náklady na prieskum patria k prvým položkám, ktoré energetické firmy redukujú, keď musia znížiť výdavky. PGS teraz očakáva zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) za rok 2014 v sume zhruba 700 mil. USD. Predtým odhadovala, že bude na úrovni 725 mil. USD. V roku 2015 očakáva zisk EBITDA v pásme 550 až 700 mil. USD.

PGS ďalej uviedla, že jej dividendy za rok 2014 sa pravdepodobne znížia, ale zostanú na úrovni 25 až 50 % zisku, čiže firma dodrží dlhodobú stratégiu. Kapitálové výdavky spoločnosti budúci rok klesnú na zhruba 250 mil. USD z tohtoročných 375 mil. USD.

(1 EUR = 1,2448 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy