Agentúra S&P zhoršila rating bánk UniCredit a Intesa Sanpaolo

Zo stanoviska bánk vyplýva, že tento krok je vyústením zhoršenia ratingu Talianska

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poors Ratings Services vo štvrtok zhoršila ratingové hodnotenia talianskych bánk. Okrem iných sa zhoršenie ratingu dotklo aj spoločností UniCredit a Intesa Sanpaolo. Agentúra S&P zhoršila dlhodobý rating záväzkov spoločností Intesa Sanpaolo a UniCredit zo stupňa BBB na stupeň BBB-. Agentúra týmto hodnoteniam pridelila stabilný výhľad. Agentúra tiež zhoršila krátkodobý rating bánk zo stupňa A-2 na stupeň A3.

 

Zo stanoviska bánk vyplýva, že tento krok je vyústením zhoršenia ratingu Talianska. Agentúra S&P zhoršila dlhodobý rating záväzkov Talianska v domácej a v cudzej mene na stupeň BBB- zo stupňa BBB začiatkom decembra. Výhľad ratingov je stabilný. Agentúra zároveň zhoršila krátkodobý rating krajiny v domácej a v cudzej mene na stupeň A-3 zo stupňa A-2. Zhoršenie ratingov odráža podľa agentúry S&P súčasné slabiny talianskej ekonomiky, vrátane klesajúcej konkurencieschopnosti Talianska, čo nepriaznivo vplýva na udržateľnosť verejného dlhu krajiny.

Členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete, je aj slovenská VÚB banka. VÚB bola do Obchodného registra SR zapísaná v roku 1992. Poskytuje retailové a komerčné bankové služby. Má aj jednu pobočku v Českej republike.

Spoločnosť UniCredit pôsobí aj na Slovensku. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckou štruktúrou. Pôvodne to bola Slovenská poľnohospodárska banka, neskôr Poľnobanka, či UniBanka. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia v roku 2007, pričom majoritným akcionárom sa vtedy stala UniCredit Bank Austria a začlenila sa tak do UniCredit Group. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy