Francúzsky parlament schválili budúcoročný rozpočet

Na rámec pôvodne plánovaných 21 mld. eur počíta schválený zákon s dodatočnými úsporami v objeme 3,6 mld. eur.

Dolná komora francúzskeho parlamentu vo štvrtok schválila revidovaný návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. Podľa agentúry Reuters zaň hlasovala väčšina poslancov vládnej socialistickej strany. Nad rámec pôvodne plánovaných 21 mld. eur počíta schválený zákon s dodatočnými úsporami v objeme 3,6 mld. eur. Cieľom je znížiť rozpočtový deficit v budúcom roku na 4,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných 4,4 %.

Tempo ozdravovania verejných financií bolo predmetom sporu medzi vládou v Paríži a Európskou komisiou (EK). Francúzsko sa pôvodne zaviazalo splniť limit pre výšku rozpočtových schodkov členských krajín EÚ na úrovni troch percent HDP už v roku 2013. Európska komisia vlani poskytla Parížu na dosiahnutie tohto cieľa dvojročný odklad, v septembri však vláda oznámila, že schodok na požadovanú úroveň klesne s oneskorením o ďalšie dva roky. Aktuálny rozpočtový plán počíta so znížením deficitu na 3,6 % HDP v roku 2016 a na 2,7 % HDP v roku 2017.

Európska komisia v marci 2015 posúdi, či Francúzsko zaviedlo dostatočné reformy zamerané na ozdravenie verejných financií, zlepšenie konkurencieschopnosti a podporu hospodárskeho rastu. V prípade, že jej stanovisko bude negatívne, môže druhá najväčšia ekonomika eurozóny čeliť bezprecedentným sankciám za porušenie rozpočtových pravidiel

Súvisiace články

Aktuálne správy