Grécka dráma pokračuje, prvá voľba prezidenta výsledok nepriniesla

, Bloomberg;Greek Reporter;patria Foto: SITA

Dráma prezidentskej voľby v Grécku prvým dejstvom nekončí. Vo včerajšej voľbe grécki poslanci nového prezidenta nezvolili, bude preto nasledovať ďalšie kolo, avšak nový prezident vzíde pravdepodobne až z posledného - tretieho hlasovania.

Ak súčasná vládna koalícia premiéra Samarasa nezvolí svojho kandidáta, bývalého ministra zahraničia a eurokomisára Stavros Dimas, budú nasledovať predčasné voľby, v ktorých by podľa posledných prieskumov s náskokom štyroch percent zvíťazila populistická radikálna ľavica Syriza. Tá odmieta prísne úsporné opatrenia a jej víťazstvo desí investorov a politikov v celej Európe. Grécko by totiž, pod novou vládou radikálov mohlo opäť zamieriť k defaultu. Preto je prezidentská voľba natoľko dôležitá pre celú EÚ.

V prvom kole získal Dimas podporu 160 zákonodarcov, 135 obálok bolo prázdnych a päť poslancov sa voľby nezúčastnilo.

Gréckeho prezidenta volia poslanci na spoločnej schôdzi. K jeho zvoleniu je potrebná v prvých dvoch kolách 2/3 väčšina všetkých 300 zákonodarcov, v treťom kole sa kvórum znižuje na 180 hlasov. Medzi jednotlivými hlasovaním musí ubehnúť minimálne päť pracovných dní. Prvé kolo sa uskutočnilo 17. decembra, druhé je naplánované na utorok 23.12. a posledná voľba prebehne v pondelok 29. decembra.

Súčasná vládna koalícia disponuje celkom 155 hlasmi. Pre zvolenie prezidenta bude musieť získať podporu od opozície aj nezávislých. Pokiaľ nebude prezident zvolený ani v treťom kole, potom je podľa ústavy automaticky rozpustená snemovňa a do mesiaca sa musí vypísať predčasné parlamentné voľby.

Alexis Tsipras
Najsilnejšia opozičná strana Syriza žiadneho kandidáta do boja o nového prezidenta nenasadila, pretože nechce "trieštiť sily" a čaká na predčasné voľby. V prípade svojho víťazstva navrhuje distribúciu jedla, energiu a zdravotnú starostlivosti zadarmo všetkým, ktorí to potrebujú. Strana tiež prisľúbila, že zvýši minimálnu mzdu na 750 eur, pridá štrnásty plat navyše začne naberať späť prepustených štátnych zamestnancov. Súčasne chce Syriza znížiť daň z príjmu o 20 %, odstrániť šedú ekonomiku a tým dostať rozpočet do prebytku. Politici z radikálnej ľavice počítajú tiež s tým, že ECB kúpi všetky grécke bondy a zaplatí z nich úroky. A ak by snáď nejaký (zahraničný) investor ešte váhal, kam vložiť svoje financie, tak Syriza sľubuje zaviesť moratórium na dlhy prevyšujúce 20 % príjmov. Kto by teda dlhoval viac, než pätinu svojho príjmu, nemusí svoje záväzky splácať.

Akokoľvek sa môže zdať program strany šialený, skutočnosťou zostáva, že táto politická formácia vyhrala v Grécku májové voľby do Európskeho parlamentu a jej líder Alexis Tsipras by sa mohol stať ďalšom gréckym premiérom.

Súvisiace články

Aktuálne správy