Maloobchodné tržby v Británii v novembri prudko vzrástli

Maloobchodné tržby v Británii v novembri prudko vzrástli, najstrmšie za 10 rokov, a výrazne prekonali odhady ekonómov. Dôvodom je tzv. čierny piatok, ktorí európski maloobchodníci prevzali z USA. V Spojených štátoch je totiž piatok po Dni vďakyvzdania voľným dňom a obchodníci cez predĺžený víkend ponúkajú obrovské zľavy, aby prilákali klientov. Informovali o tom internetový portál BBC a agentúra RTTNews s odvolaním sa na štatistický úrad ONS.
Podľa najnovších údajov sa celkové maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve, do ktorých je započítaný aj predaj pohonných látok, v novembri zvýšili medziročne až o 6,4 %. To bolo najväčšie tempo ich rastu od mája 2004. Na porovnanie, v októbri vzrástol maloobchodný predaj v krajine o 4,6 %. Analytici pritom odhadovali, že sa novembrové tempo jeho rastu spomalí na 4,4 %.
V medzimesačnom porovnaní stúpol obrat britských maloobchodníkov, vrátane predaja pohonných látok, v novembri o 1,6 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že sa zvýši len o 0,4 % po októbrovom raste o 1 %.
Po vylúčení predaja pohonných látok sa maloobchodný predaj v Británii v novembri zvýšil medziročne o 6,9 % a medzimesačne o 1,7 %. Aj to je lepší výsledok ako 4,4-% medziročný a 0,3-% medzimesačný rast, ktorý očakávali analytici.
Štatistiky tiež ukázali, že tržby z internetového predaja v novembri vzrástli o 12,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy