Stavebníctvo SR sa vyvíja horšie ako priemer EÚ

Októbrová stavebná výroba v rámci celej Európskej únie medzimesačne stúpla o 0,4 % a medziročne o 1,5 %, na Slovensku medzimesačne klesla o 0,3 % a medziročne o 4,2 %

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny sa v októbri medzimesačne zväčšila o 1,3 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie posilnila o 0,4 %. Medziročne produkcia stavebného sektora eurozóny v októbri vzrástla o 1,4 % a v rámci celej EÚ stúpla o 1,5 %. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Produkcia slovenského stavebného odvetvia sa v októbri medzimesačne aj medziročne vyvíjala horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Medzimesačne totiž slovenská stavebná výroba oslabila o 0,3 % a oproti októbru minulého roka klesla o 4,2 %. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje, bol medziročný pokles na Slovensku štvrtý najvýraznejší.

Viac ako na Slovensku sa stavebná produkcia medziročne znížila v Rumunsku (-11,3 %), Portugalsku ( -5,7 %) a Taliansku (-4,3 %). Najväčší medziročný rast stavebnej výroby v októbri evidovali v Maďarsku (15,8 %), Španielsku (13,9 %) a Švédsku (10,5 %). Medzimesačne sa októbrová stavebná produkcia najvýraznejšie zväčšila v Maďarsku (4 %), Taliansku (3,2 %) a Holandsku (2,2 %). Najviac medzimesačne klesla v Rumunsku (-6,1 %) a vo Veľkej Británii (-2,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy