V centre záujmu výročný prejav Vladimira Putina: Ruská ekonomika sa zotaví maximálne do dvoch rokov

, bloomberg Foto: SITA

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vystúpil s výročným prejavom. Počas neho sa rubeľ obracia a oslabuje voči euru o viac ako dve percentá, voči doláru o 4 % .Prišiel tak o svoje zisky z počiatku dnešného obchodovania, za ktorými stáli vyššie ceny ropy a dodatočné opatrenia ruskej centrálnej banky k stabilizácii domácej meny. Stabilita meny doteraz patrila k hlavným úspechom Putinovej vlády.

Súčasná hospodárska situácia Ruska bola vyprovokovaná "vonkajšími faktormi", vyhlásil Putin. Nepovedal však, či sú za ekonomickými vplyvmi západné sankcie. Šéf Kremľa za dôležité teraz považuje to, aby centrálna banka pokračovala vo zvyšovaní hodnoty rubľa.

Za desať mesiacov tohto roka predstavoval rast HDP 0,7 možno 0,6 %. Od januára do októbra vzrástla priemyselná výroba o 1,7 % a na nízkej úrovni je aj miera nezamestnanosti. Bola na úrovni okolo piatich percent a teraz je na 5, alebo 5,1 %. Tento rok máme tiež rekordnú úrodu 104 miliónov ton.

Tento rok budeme mať vyššie príjmy než výdavky napriek turbulenciám na finančných trhoch. Konkrétne to bude 1,3 trilióna rubľov, čiže zhruba 1,9 % HDP. Ministerstvo financií na finálnych číslach stále pracuje.

Podarilo sa nám valorizovať platy dôležitých štátnych pracovníkov, ako sú učitelia a lekári a dvakrát sme tiež valorizovali dôchodky.

Rusko stále musí pracovať na diverzifikáciu ekonomiky.

Vplyv na ekonomiku má cena ropy a s tým súvisiace ceny plynu. Mám pocit, že centrálna banka a vláda prijímajú adekvátne opatrenia v tejto situácii. Je možné, že cena ropy a plynu zostane nízko, otázka je, čo budeme v takej chvíli robiť. Budeme sa musieť sústrediť na pomoc ľuďom, ktorí túto pomoc skutočne potrebujú a zachovať všetky ukazovatele, ktoré sme mali naplánované . To sa týka predovšetkým miezd štátnych zamestnancov a dôchodkov.

Ak sa bude situácia naďalej vyvíjať nepriaznivo, budeme to musieť do svojich plánov zahrnúť, budeme musieť škrtať. Ale podľa odborníkov to nenastane, podľa nich bude nasledovať rast, a to preto, že globálna ekonomika porastie a to znamená, že porastú všetci a aj my sa dokážeme zotaviť. Rastúca globálna ekonomika totiž bude potrebovať pre svoj rast zdroje a tie máme.

Budeme plniť všetky naše sociálne povinnosti a záväzky a budeme k tomu používať rezervy, ktoré na to máme pripravené. Centrálna banka má na tento účel odložených 419 miliárd dolárov a rezervný fond vlády tento rok vzrástol o 2,4-2,5 trilióna rubľov. Dohromady teda máme rezervu 8,4 trilióna rubľov.

Najhorší scenár počíta s tým, že krízu opustíme do dvoch rokov, ale to je najpesimistickejší variant. Môžeme rásť aj rýchlejšie, to nikto nevie. Centrálna banka aj vláda konajú adekvátne, krízou by som to nenazýval. Ruská ekonomika sa nevyhnutne bude adaptovať.

Pre stabilizáciu národnej meny je potrebné pritiahnuť likviditu národnej meny, trochu obmedziť iné nástroje medzibankového úverovania, nerozdávať zlaté a valutové rezervy, neutrácať ich na trhu.

Vnímam kritiku smerovanú k centrálnej banke aj vláde, ale konajú adekvátne. Je potrebné samozrejme spolupracovať s podnikateľmi, ktorí musia splácať úvery.

Otázkami ceny benzínu a potravín sa musí zaoberať vláda. V takejto situácii, v týchto podmienkach sa tomu musíme venovať každodenne a konzultovať to s výrobcami, s podnikateľmi, s ropnými spoločnosťami, ktoré výrazne monopolizovali náš trh. Všetky kroky musia byť koordinované.

Centrálne banku môžete kritizovať, ale nie je možné povedať, aby centrálna banka bola plne zodpovedná za hospodársku situáciu krajiny.

Poistkou pre nás je správna makroekonomická situácia a rezervný fond pre sociálne úlohy. Táto poistka je spoľahlivá a dáva nám istotu. Čo sa týka byrokratizácie, stačí sa spýtať kolegov z EÚ, ako je na tom byrokracia v EÚ a jasne uvidíme, že to s Ruskom nie je tak zlé.

Z prírodných zdrojov pochádzajú rýchle, ľahké peniaze.

Rusko musí zlepšiť podmienky podnikania, musí zabezpečiť majetkové práva, smerujeme k inovatívnej ceste rozvoja.

Berlínsky múr padol pred 25 rokmi, ale teraz vidíme, že sú stavané nové múry. Naši partneri si musia uvedomiť, že správnou cestou je prestať tieto múry stavať. Aj nové protiraketovej systémy sú formou nových múrov.

To, čo sa deje v našej ekonomike nie je trest za Krym, je to trest za to, že sme chceli zostať nezávislou krajinou, nezávislým národom. Po páde Berlínskeho múru sme sa otvorili naším partnerom a čoho sme sa dočkali? Priamej podpory terorizmu na severnom Kaukaze … toto si robia partneri? Nech robíme čokoľvek, vždy sa stretneme s opozíciou a odporom, bojujú proti nám.

Spomeňme napríklad na olympiádu, ktorú sa snažili naši "partneri" zdiskreditovať.

Kedysi som prirovnal Rusko k medveďovi, ktorý bráni svoju tajgu. Oni by chceli, aby sedel, alebo zbieral jahody, chceli by ho spútať. Ale ak by bol spútaný, začali by zaberať túto tajgu. Už sme počuli, že je nespravodlivé, že je Sibír celá ruská… ako nespravodlivé? Vari by sa o ňu malo deliť napríklad Mexiko s Texasom? My musíme chrániť svoje právo na suverenitu.

Iste, súčasná situácia nastala kvôli kombinácii faktorov. Sankcie sa na tom podpísali dajme tomu z 25-30 %. Ale o to nejde. Ide o to, či sa chceme brániť, alebo chceme, aby si našu kožu zavesili na stenu? Krym s tým nemá nič spoločné.

Vychádzame z toho, že kríza na Ukrajine sa musí vyriešiť, čím skôr, tým lepšie. Po druhé musí byť vyriešená politicky, nie nátlakovo ekonomicky alebo vojensky. Obyvateľom budeme samozrejme naďalej pomáhať, bol vyslaný už desiaty humanitárnej konvoj. Musíme ale predovšetkým vychádzať z medzinárodného práva, podľa ktorého majú ľudia právo na sebaurčenie.

V poslednej dobe sa často hovorí o tom, že sa Rusko obracia na východ, ale z amerických médií sa zase dozviete, že USA sa obracia na východ. S čím to súvisí? S oživením na Ďalekom východe. Napríklad Turecko výrazne oživuje, rovnako ako Čína a chce vstúpiť na ruský energetický trh. Mali by sme ich odmietli? Isteže že nie. Máme to čo potrebujú.

Výstavba plynovodu nie je len otázkou Ruska. Je to aj o Európe, či chce mať stabilné dodávky plynu. Ak áno, môžeme o tom rokovať a cez Grécko, Srbsko posielať plyn až do Rakúska. Hlavné je, že spoľahlivejšie a lacnejšie než z Ruska, nie je možné plyn zohnať.

Centrálna banka nebude nútiť účastníkov trhu, aby predávali alebo kupovali. To skúsili v Kyjeve a nevyšlo to. Nebudeme nútiť exportérov, aby predávali svoje tržby v cudzích menách.

Ruskí občania nie sú spokojní s kvalitou zdravotníckych služieb, nehľadiac na všetko úsilie a my musíme skúmať, čo zmeniť.

Všetky akcie, ktoré robím, smerujú k spojeniu a zjednoteniu ruskej spoločnosti, nie k vytváraniu bariér medzi obyvateľmi. Ak to tak vnímate, asi by som si vo svojich prejavoch mal dávať pozor na to, ako to pomenúvajú. Necítim sa byť zodpovedný za použitie termínu "piata kolóna", občas je ťažké rozlíšiť tenkú hranicu medzi opozíciou a piatou kolónou.

V otázke olympiády sme dosiahli všetko, čo sme chceli. Ako v oblasti prípravy, tak výkonu. Situácia na Ukrajine samozrejme začala už na pozadí olympiády, s tým nemôžeme nič robiť. My sme prevrat na Ukrajine neorganizovali, samozrejme by pre nás bolo lepšie, keby vtedy nenastal. Ale celkový vplyv olympiády bol pozitívny. Občania Ruska majú k dispozícii nové lyžiarske a rekreačné centrum, budú sa tam konať rôzne preteky, projekty detského športu, je tam hokejové družstvo, sú tam fantastickí fanúšikovia. Gubernátor mi tvrdil, že tam hokejistov nepotrebujú, že tam nie je hokejová kultúra… Ja som tam nedávno bol a štadión bol plný.

Nemáme takú fanúšikovskú základňu a kultúru športu, pretože nemáme infraštruktúru. Radi by sme usporiadali majstrovstvá sveta vo futbale. Áno, bude to drahé, ale pritiahne to fanúšikov – bude sa to konať v desiatich mestách a zlepší to infraštruktúru a rozvoj týchto miest. Iné štáty možno majú väčší vzťah k športu, ale my si ho musíme vytvoriť. A aby ľudia športovali, musia mať postavené štadióny, ktoré teraz nemáme. Chceme, aby ľudia stáli v rade na lístky na zápas, nie vo fronte na lieky.

Čo sa týka rodín teroristov a údajných správ o ich vyháňanie a konfiškácia ich majetku. K tomu môžem povedať len to, že všetci musia dodržiavať zákony, ale zároveň nikto nie je odsúdený, kým mu nebude dokázaná vina. Žiadna oficiálna organizácia štvavých kampaní proti opozičníkom neexistuje. V Európe je to iné, tam našim ľuďom oficiálne orgány zakazujú vstup, Spojené štáty dokonca po 11. septembri znovu zaviedli oficiálne mučenia. To sa v Rusku nedeje.

Ľudia vedia, že konám v záujme väčšiny , upokojte sa, my paláca nemáme, takže palácový prevrat je vylúčený. Máme iba Kremeľ a ten je dobre zabezpečený. Navyše máme podporu ruských občanov v oblasti smerovania vnútornej i vonkajšej politiky.

V Rusku žiadne elity neexistujú. Ruská elita sú roľníci, ľudia, na ktorým na pleciach a bedrách leží osud celej krajiny. Všetko ostatné delenie na elity je nepodložené. Sú ľudia bohatí, chudobní, zdraví a chorí, ale všetci sú si rovní pred štátom. Iba silný ruský štát môže chrániť záujmy podnikateľov i ostatných občanov.

Čo sa týka návratu kapitálu, nehovoríme o fiškálnom opatrení, otázka nie je návrat, ale legalizácia. Ak si niekto chce nechať prostriedky v zahraničí, pokojne môže. Osobne budem dohliadať na to, aby nedošlo k tomu, aby trestno-právne orgány narušovali princípy, ktoré som predtým uviedol. Filter na legálny a nelegálny kapitál by nemal existovať. Riadime sa zásadou prezumpcie neviny, pokiaľ nebude panovať žiadne podozrenie, bude kapitál považovaný za čistý. Aktíva v Rusku by mala byť vlastnené transparentne.

Tvrdíte, že Rusko má podiel na napätí vo svete. Čiastočne samozrejme áno, pretože bránime naše záujmy. Nedávno sme obnovili vojenské lety a manévre, ale kto tu provokuje? My máme len dve základne, a to v oblastiach, v ktorých aj vy máte záujem na tom, aby tam bol pokoj. Americké základne sú na celom svete a vy tvrdíte, že my sme agresívni? Tu je potrebné používať sedliacky rozum. Rozpočet Pentagonu je desaťkrát vyšší než Ruska. Kto začal budovať systém protiraketovej ochrany, kto ustúpil od dohôd a začal hroziť? Spojené štáty. My sa nechováme agresívne, chceme rovnoprávnosť. Chceme, aby boli rešpektované naše bezpečnostné záujmy. Chceme sa zúčastňovať práce na dohodách o nešírení jadrových zbraní, chceme bojovať s obchodom s drogami, terorizmom, chceme bojovať proti šíreniu infekčných chorôb, ale len v prípade, že budú naši partneri ochotní spolupracovať.

Hlavná úroková sadzba bola zvýšená kvôli zabezpečeniu makroekonomickej stability. V súčasnej dobe je vysoko, aby ochránila našu ekonomiku a opakujem, že sa dostaneme späť k tým kladným číslam. Centrálna banka síce zvýšila túto sadzbu, ale sadzby pre malé a stredné podniky zostali na 6,6 %.

Neviem, nakoľko škodí zdraviu Coca-Cola, ale podľa špecialistov zdravá nie je, obzvlášť pre deti. Ale je pravda, že máme vlastných výrobcov nealkoholických nápojov. Nemôžeme však nikoho vyhnať z krajiny, alebo mu nespravodlivo zhoršovať podmienky, pokúsime sa však podporiť domácich výrobcov a ich zastúpenie na domácom trhu.

Čo sa týka severného Cypru, tak sa snažíme pristupovať k tomu rovnovážnym spôsobom a riešiť to tak, aby to vyhovovalo tak gréckej, tak tureckej strane. S Tureckom máme veľmi dobré vzťahy a to sa týka aj Cypru a Grécka. Okrem iného aj na náboženskej úrovni. Naďalej sa budeme snažiť nájsť riešenie, bez toho aby sme čokoľvek komukoľvek nanútili. Vynútené dohody totiž mnohokrát nemajú dlhé trvanie.

Čína je náš najväčší hospodársky partner, obchod stále rastie. Našou hlavnou úlohou je diverzifikovať tieto vzťahy a v tom začíname prijímať určité opatrenia. Spolupracujeme tiež v kozmickom výskume, v letectve a celom rade ďalších perspektívnych sektorov. Úzko spolupracujeme aj v Bezpečnostnej rade OSN a naša spolupráca v tomto fóre napomáha stabilizácii.

Zvažovali sme zákaz dovozu nových aj ojazdených áut ako reakciu na sankcie. Kvôli kurzu rubľa to však nemá zmysel.

Súvisiace články

Aktuálne správy