Švajčiarska národná banka zaviedla negatívne sadzby

Švajčiarska národná banka (SNB) prekvapila trhy a zaviedla negatívne úrokové sadzby. Týmto spôsobom sa usiluje oslabiť domácu menu. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
SNB zaviedla negatívnu depozitnú sadzbu 0,25 %. To znamená, že komerčné banky budú za vklady v centrálnej banke od istej sumy platiť štvrť percenta. Týmto spôsobom chce SNB odradiť investorov, ktorí hľadajú bezpečný prístav pre svoje investície. Negatívny úrok sa bude týkať vkladov nad 10 miliónov CHF (8,33 milióna eur) a SNB ho začne účtovať od 22. januára 2015.
SNB sa usiluje o to, aby jej kľúčový 3-mesačný úrok klesol do negatívneho pásma, a preto tiež rozšírila cieľové pásmo pre trojmesačnú sadzbu Libor na -0,75 % až 0,25 %.
„V posledných dňoch prispeli viaceré faktory k nárastu dopytu po bezpečných investíciách,“ uviedla SNB. „Zavedenie negatívnych úrokov znižuje atraktivitu frankových vkladov, a preto podporuje minimálny výmenný kurz.“ SNB tiež potvrdila svoj strop pre zhodnocovanie franku, ktorý drží už vyše tri roky. Banka nedovolí posilniť domácej mene pod 1,20 CHF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy