SWAN tvrdí, že splnil podmienku pre národný roaming

Ak by operátori podľa predsedu predstavenstva SWAN Juraja Ondriša začali poskytovať službu národného roamingu v súlade so svojou povinnosťou, mohla už dnes spoločnosť poskytovať celoplošné služby, tak ako to mala v pláne.

Spoločnosť SWAN, a. s. v súčasnosti pokrýva svojou mobilnou sieťou viac ako 20 % populácie Slovenska a signál je dostupný vo viac ako štyridsiatich mestách. Ako uviedol vo štvrtok operátor, túto skutočnosť oznámil trom mobilným operátorom aj Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ). Štvrtý mobilný operátor tak splnil podmienku, na ktorú sa viaže povinnosť ostatných troch mobilných operátorov začať poskytovať službu národného roamingu zakotvenú v individuálnych povoleniach na používanie frekvencií. Tie boli pridelené spoločnostiam Orange Slovensko, a. s., Slovak Telekom, a. s., a O2 Slovakia, s. r. o. v aukcii v roku 2013.

„Ak by operátori začali poskytovať službu národného roamingu v súlade so svojou povinnosťou, mohla už dnes spoločnosť SWAN spustiť poskytovanie celoplošných služieb tak, ako to mala vo svojich plánoch,“ konštatoval predseda predstavenstva SWAN Juraj Ondriš. Podľa neho vstup štvrtého mobilného operátora by zlepšil konkurenčné prostredie a znížil ceny pre koncových zákazníkov.

V októbri tohto roka informovali zástupcovia SWAN, že zvyšní operátori odmietli rokovať o komerčnom národnom roamingu. „Zostáva nám možnosť, ktorá nám bola prisľúbená v licencii, to znamená licenčný národný roaming, kde to je viazané na podmienku 20-percentného pokrytia populácie,“ priblížil vtedy Ondriš.

SWAN získal v tendri licenciu na 2 x 15 MHz v pásme 1 800 MHz a v stanovených termínoch začal používať pridelené frekvencie vo viacerých mestách na Slovensku. Do konca tohto roka operátor plánuje vybudovať na Slovensku 300 základňových staníc, do troch rokov plnohodnotnú mobilnú 4G sieť s viac ako 1 100 základňovými stanicami. Celkovo plánuje SWAN do projektu mobilného operátora investovať 100 mil. eur.

Telekomunikačný operátor SWAN poskytuje elektronické služby od roku 2000. Vybudoval vlastnú optickú sieť s európskymi parametrami a s počtom viac ako 50 tis. zákazníkov. Je tretím najväčším poskytovateľom internetu na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy